Glasba
(1)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Blaž Šparovec
Tudi letos je TV Slovenija prek Uredništva za resno glasbo in balet sodelovala na Evrovizijskem tekmovanju s svojim predstavnikom, 18 letnim klarinetistom Blažem Šparovec, ki navdušuje s svojo virtuoznostjo in umetniško zrelostjo, za sabo pa ima tudi vrhunske uspehe na domačih in tujih glasbenih tekmovanjih. Foto: RTV SLO
Dve leti sta minili, odkar je med evropskimi mladimi glasbeniki nazadnje slavila takrat 16-letna flavtistka Eva-Nina Kozmus. Foto: Osebni arhiv glasbenice

Dodaj v

Mladi evrovizijski glasbenik za leto 2012 je Norvežan

Slovenskega predstavnika tokrat ni med finalisti
11. maj 2012 ob 10:29,
zadnji poseg: 11. maj 2012 ob 23:21
Ljubljana - MMC RTV SLO

V dunajskem finalu tekmovanja Evrovizijski mladi glasbeniki 2012, na katerem je Slovenijo zastopal klarinetist Blaž Šparovec, so si prva tri mesta razdelile Norvaška, Avstrija in Armenija.

Med sedmimi finalisti, med katerimi slovenskega predstavnika žal ni bilo, je bil najbolj prepričljiv mladi norveški violinist Eivind Holtsmark Ringstad. Sledil mu je domačin in godalni kolega, Emmanuel Tjeknavorian, tretje mesto pa je zasedel armenski citrar Narek Kazajan.

Vse podrobnosti o tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki 2012 najdete tukaj.

V finalu so nastopili tudi predstavniki Belorusije (Alexandra Dzenisenia, cimbalom), Poljske (Jagoda Krzemińska, flavta), Češke (Michaela Špačková, fagot) in Nemčije (Dominic Chamot, klavir). Na omenjenem tekmovanju so sodelovali predstavniki 14 držav, polfinala pa sta bila prejšnji konec tedna.

Dve leti sta minili, odkar je med evropskimi mladimi glasbeniki nazadnje slavila prav Slovenka, takrat 16-letna flavtistka Eva-Nina Kozmus, tokrat pa je slovenske barve zastopal 17-letni klarinetist Blaž Šparovec z Dobrega Polja pri Radovljici, ki trenutno obiskuje Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani. MMC-jev pogovor z Blažem preberite tukaj.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
Aeda
# 11.05.2012 ob 11:56
...in leta 2002 je na takšnem (EBU) tekmovanju v Berlinu dobila 3. nagrado slovenska violončelistka Karmen Pečar. Že uvrstitev v finale je velik dosežek (doslej poleg prvonagrajenke Eve-Nine Kozmus še Borut Zagoranski, harmonika in Jan Gričar, saksofon), nagrade pa so vsekakor vredne omembe.
Kazalo