Florence Foster Jenkins (1868-1944) v glasbeni komediji Glorious! upodablja dramska igralka Nataša Matjašec Rošker. O Foster Jenkinsovi so letos tudi posneli film, v katerem jo upodablja Meryl Streep. Foto: SNG Maribor
Florence Foster Jenkins (1868-1944) v glasbeni komediji Glorious! upodablja dramska igralka Nataša Matjašec Rošker. O Foster Jenkinsovi so letos tudi posneli film, v katerem jo upodablja Meryl Streep. Foto: SNG Maribor
Glorious
Poleg Matjašec Roškerjeve v komediji nastopa še resnična operna pevka Guadalupe Barrientos, ki igra Florencino služkinjo Mario. Borštnikova nagrajenka Milada Kalezić je Florencina prijateljica Dorothy, Alojz Svete Florencin ljubimec St. Clair. Foto: SNG Maribor
Glorious!
Florence Foster Jenkins se je na vse pretege trudila, da bi postala operna pevka, a ni imela talenta, vendar je s pomočjo bogate dediščine le prišla do snemanj in nastopov, katerih posnetki so še danes predmet posmeha. Foto: SNG Maribor

V tem skupnem projektu mariborske Opere in Drame je režiser glavno vlogo zaupal Nataši Matjašec Rošker. Komedija je nastala po besedilu sodobnega britanskega dramatika Petra Quilterja, ki temelji na resnični zgodbi Američanke Florence Foster Jenkins (1868-1944). "To je zgodba o ženski, ki je v svojem času resnično delala čudeže in strašno zabavala ljudi," je še povedal hrvaški režiser Dolenčić.

Pomanjkanje posluha ni ovira za pevsko kariero
Foster Jenkinsova se je na vse pretege trudila, da bi postala operna pevka, a ni imela talenta. S pomočjo bogate dediščine je le prišla do snemanj in nastopov, katerih posnetki so še danes predmet posmeha. Kljub pomanjkanju občutka za ritem in intonacijo je Florence Foster Jenkins naposled postala zvezda, saj ji je med drugim uspelo razprodati newyorško koncertno dvorano Carnegie Hall.

"Ženska je razveselila in nasmejala toliko ljudi. V določenih stvareh lahko uživamo, tudi če niso fantastične. Zakaj si tudi danes ne bi dopustili takšnega veselja. Smeh na njenih nastopih - in tega si želim tudi na tej predstavi - ni zasmehovanje, ampak iskrena zabava," je še povedal Dolenčić. V današnjem času, "ko mora biti vse popolno", je to po njegovih ocenah pomembno sporočilo.

Poleg dramske igralke Nataše Matjašec Rošker v komediji nastopa še resnična operna pevka Guadalupe Barrientos, ki igra Florencino služkinjo Mario. Borštnikova nagrajenka Milada Kalezić je Florencina prijateljica Dorothy, Alojz Svete Florencin ljubimec St. Clair. Pomembno vlogo pianista ima novinec Žan Koprivnik. Za scenografijo je poskrbel Marko Japelj, za kostume Leo Kulaš.

Komedija kot najtežji žanr
Dolenčić, ki je v SNG-ju Maribor delal že baročni operi Kronanje Pompeje in Pogovori karmeličank, meni, da je komedija v gledaliških repertoarjih neupravičeno na stranskem tiru. "Osebno mislim, da je v gledališču absolutno najtežje delati komedije. Poskusite se sami na silo jokati in boste videli, da bo že nekako šlo. Poskusite se na silo smejati, pa boste videli, da je to zelo težko," je še povedal režiser.

Komedija Glorious! po Quilterjevi predlogi je po svetu doživela več kot dva tisoč ponovitev, zato v SNG-ju Maribor pričakujejo, da bo tudi pri njih velik uspeh, še posebej po lanskem zelo dobrem sprejemu za njihovo komedijo Večno mladi. Prvič je bila izvedena leta 2005 v Birminghamu in Londonu. Med drugim je bila nominirana za nagrado Laurencea Olivierja za najboljšo komedijo, do zdaj pa je bila uprizorjena v več kot 20 državah po svetu, med drugim tudi na Broadwayu.

Premiera v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo drevi ob 19.30. V Ljubljani pa bo na ogled 30. in 31. decembra v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.