Spomenik ob Cankarjevem domu v Ljubljani, ki so ga odkrili leta 1982, je zasnoval kipar Slavko Tihec. Foto: RTV Slovenija
Spomenik ob Cankarjevem domu v Ljubljani, ki so ga odkrili leta 1982, je zasnoval kipar Slavko Tihec. Foto: RTV Slovenija

Balet Spartak slovitega skladatelja Arama Hačaturjana bo v okviru letošnje velike odrske koprodukcije, pri kateri bo Cankarjev dom (CD) sodeloval s SNG-jem Opera in Balet Ljubljana, zaživel na odru Gallusove dvorane. Nova umetniška interpretacija zgodbe o tem izzivalnem trakijskem gladiatorju bo zaživela v koreografiji češkega umetnika Jiržija Bubenička. Premierna uprizoritev bi bila sicer tradicionalno v januarju, vendar je zaradi epidemije prestavljena na drugo polovico avgusta.

Sorodna novica Vlada je prihodnje leto razglasila za leto Josipa Ipavca in Josipa Jurčiča

Zaznamovanje velikih obletnic
V sklopu Jurčičevega leta bodo v CD-ju v sodelovanju s filozofsko fakulteto pripravili simpozij Desetič brat!. Ta bo odstrl pogled slovenistične vede začetka 21. stoletja na Josipa Jurčiča in njegovo hitro umetniško rast, žanrsko raznoliko literarno in publicistično pisanje, predvsem pa na njegovo mesto v slovenskem literarnem in kulturnem sistemu. Na simpoziju bodo med drugim sodelovali Aleksander Bjelčevič, Monika Kalin Golob, Mateja Pezdirc Bartol in Marko Stabej.

V okviru programa resne glasbe pa bodo počastili 100. obletnico smrti skladatelja Josipa Ipavca. Kot so pojasnili, so trenutno še v dogovarjanju s koproducenti, zato še ne morejo najaviti prireditve v spomin na skladatelja iz znane glasbeno-zdravniške družine iz Šentjurja pri Celju.

30. obletnico slovenske samostojnosti bodo reflektirali z razstavnim in humanističnim programom. Od 15. junija bo v Galeriji CD-ja na ogled razstava legende slovenskega fotoreporterstva Joca Žnidaršiča z naslovom Prelomna leta. Samostojna fotografska razstava je ob omenjenem jubileju nastala v koprodukciji z Muzejem novejše zgodovine Slovenije (MNZS). Kot so sporočili iz CD-ja, bo postavitev predvsem avtorska, hkrati pa bo razpirala tudi zanimiv zgodovinski vpogled v prelomni, nemirni čas slovenske države.

Oktobra se bodo s filmskim ciklom Dostojevski na filmu spomnili tudi 200. obletnice rojstva ruskega pisatelja Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega. Novembra si bo mogoče ogledati še predstavo po njegovem romanu Idiot v produkciji HNK-ja Zagreb. Mlad ruski ustvarjalec Vasilij Senjin podpisuje tako režijo in priredbo kot tudi scenografijo predstave.

Za 62. Jazz festival Ljubljana je rezerviran termin med 16. in 19. junijem. Foto: BoBo
Za 62. Jazz festival Ljubljana je rezerviran termin med 16. in 19. junijem. Foto: BoBo

Predstavi Prelisičenje hudiča in Sylvia ter operno delo Hiša usmiljenja
Aprila bodo v okviru gledališkega programa v Gallusovi dvorani gostili britansko produkcijo Prelisičenje hudiča pod umetniškim vodstvom in v koreografiji Akrama Khana, ki velja za enega najbolj cenjenih plesnih ustvarjalcev. Predstava poustvarja nasilno poglavje v življenju mladega Gilgameša. Oktobra bo sledila koprodukcijska predstava Sylvia v režiji belgijskega režiserja Fabricea Murgie, ki je ustvaril večplastno delo, strukturirano iz številnih ravni in konfliktov, s katerimi se je spopadala velika ameriška pesnica Sylvia Plath.

37. Slovenski knjižni sejem bo v Cankarjevem domu mogoče obiskati novembra. Na posnetku je plakat za sejem v letu 2019. Foto: Slovenski knjižni sejem
37. Slovenski knjižni sejem bo v Cankarjevem domu mogoče obiskati novembra. Na posnetku je plakat za sejem v letu 2019. Foto: Slovenski knjižni sejem

Slovenska sodobna glasbeno-gledališko ustvarjalnost bo zaživela v krstni izvedbi novega opernega dela Tomaža Sveteta Hiša usmiljenja po motivih Cankarjevega romana Hiša Marije Pomočnice. Premiera predstave, ki nastaja v koprodukciji s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem, bo predvidoma 22. oktobra.

Gostovanja vidnih umetnikov nove generacije
Za april je napovedan recital priznanega kanadskega pianista Jana Lisieckega, med orkestri pa v CD-ju izpostavljajo Mlado nemško filharmonijo pod vodstvom dirigenta Jonathana Notta, ki se bo v okviru svoje turneje v Ljubljani ustavila marca. Istega meseca bodo v Gallusovi dvorani gostili mlado portugalsko pevko fada Lino_Raul Refree, ki bo nastopila z Raülom Refreejem na klaviaturah. Maja pa v CD prihaja svetovno uveljavljena umetnica Oumou Sangare, ki slovi kot afriška diva. Predvidoma za oktober je napovedan koncert islandskega multiinstrumentalista Olafurja Arnaldsa.

Arhitektura in pripovedovalstvo
Od 11. februarja bo v Veliki sprejemni dvorani slovenskega hrama kulture na ogled bienalna razstava članov Društva arhitektov Ljubljana, ki jo prirejajo že od leta 2000. Postavitev pod naslovom Arhitektura - Inventura bo prinesla prerez skozi dveletno obdobje slovenske arhitekturne scene in tako ponudila najpomembnejši prikaz sodobne slovenske arhitekture, so zapisali v Cankarjevem domu.

Izpostavili so še Pripovedovalski festival, ki bo v prihodnjem letu zaživel kot nova ustvarjalna platforma. Osrednja tema 24. festivala bodo Metamorfoze z istoimensko novo produkcijo CD-ja in Lutkovnega gledališča Maribor, ki bo nastala po delu rimskega pesnika Publija Ovidija Nazona.

Marec bo mesec v znamenju Festivala dokumentarnega filma, november pa 32. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe. Foto: BoBo
Marec bo mesec v znamenju Festivala dokumentarnega filma, november pa 32. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe. Foto: BoBo