Milan Dekleva je dobitnik Prešernove nagrade, nagrade kresnik za roman leta in vrste drugih nagrad ter priznanj za svoje literarno ustvarjanje. Foto: MMC RTV SLO
Milan Dekleva je dobitnik Prešernove nagrade, nagrade kresnik za roman leta in vrste drugih nagrad ter priznanj za svoje literarno ustvarjanje. Foto: MMC RTV SLO
Audrey Hepburn, slišiš metlo budističnega učenca?
Dekleva pojasnjuje, da besedna zveza Audrey Hepburn, slišiš metlo budističnega učenca? nikakor ni tako absurdna, kot se zazdi na prvi pogled, saj igralsko legendo in budistične menihe povezuje lepota. Foto: Mladinska knjiga
Miroslav Košuta, Mesto z molom San Carlo
Miroslav Košuta (1936), sodobni slovenski pesnik in dramatik, je bil novinar, urednik, dramaturg in ravnatelj Slovenskega stalnega gledališča v Trstu. V Križu pri Trstu rojeni literat je eden najvidnejših slovenskih zamejskih pesnikov. Foto: Emka
Veronikin nagrajenec: Milan Dekleva

"Nova pesniška knjiga Milana Dekleve pomeni kristalizacijo avtorjeve, zdaj smemo reči, dolge in pisane pesniške poti," so zapisali člani žirije Matevž Kos, Robert Titan Felix in Marjan Strojan. "Audrey Hepburn, slišiš metlo budističnega učenca? ima dolg naslov, vendar njena vsebina ni dolgovezna, temveč refleksivno izostrena, napisana z občutkom za detajl ter za dramaturgijo bivanjskih položajev upesnjenih predmetnosti in oseb. Središčna lika sta ona in on, popotnika, ki s seboj skušata svet in s svetom sebe," je nagrado utemeljil predsednik žirije, Deklevov pesniški kolega Marjan Strojan.

Kjer Zahod sreča Vzhod
"To so ljubezenske pesmi, ki nastajajo v navzkrižju bližine in daljave, doma in sveta, porojene iz jesenske zrelosti in pomladne nestrpnosti: 'Nebo je vse višje, / a najine želje se nočejo posušiti', je zapisano v pesmi, ki poimenuje omenjeno navzkrižnost sveta. Velika tema zbirke je minljivost, razvidna iz še včeraj vsakdanje prepričljivosti trenutka, ki pa je danes že podložen kontemplativnemu miru in meri, s katero pesnik zunajevropsko duhovno tradicijo sooča z razpoložljivostjo zahodnega sveta."

"Lok Deklevove izraznosti se pne od kratkih pesniških refleksij, katerih središčno mesto je živa, koncentrirana pesniška podoba, do metafizične "breztežnosti bivanja ... v zatemnitvi kozmičnega središča ...", je še zapisano v utemeljitvi.

"Čudež v Deklevovi liriki se zgodi, kadar oboje hkrati pohiti h koncu pesmi, četudi je ta zapisana v kozmični krog. Njen miselni obseg in pesniški domet sta izrečena v jeziku, ki je v tej knjigi dozorel do polnosti svojih pomenov," je utemeljitev Veronikine nagrade za leto 2008 sklenil Strojan.

Za nagrado so bile letos nominirane še zbirke Tako rekoč Milana Jesiha, Obleganje sreče pesnice Cvetke Lipuš, MOM - Mala Osebna Mitologija Borisa A. Novaka in Popravki pesniške zbirke Marcella Pottocca. Lavreat bo poleg denarne nagrade v višini 4.000 evrov prejel še listino Mestne občine Celje.

Dekleva v dobri družbi
V prejšnjih letih so Veronikino nagrado prejeli Iztok Osojnik, Aleš Šteger, Josip Osti, Ciril Zlobec in Marjan Strojan, Milan Jesih, Erika Vouk, Ivo Svetina, Ervin Fritz, Tone Pavček in Taja Kramberger.

Drugi slavljenec večera: Miroslav Košuta
Že od leta 2005 podeljujejo tudi nagrado zlatnik poezije 2008, ki ga letos dobi Miroslav Košuta. Zlatnik pomeni priznanje za življenjski pesniški opus, za ustvarjalni prispevek slovenski kulturi in požlahtnenju slovenskega jezika. Do zdaj so ga prejeli Ciril Zlobec, Tone Pavček in Kajetan Kovič.

Ne večeru poezije, ki spremlja podelitev obeh nagrad, bodo svoje pesmi brali Jurij Hudolin, Esad Babačič, Milan Jesih, Zoran Pevec, Marcello Pottocco, Ciril Zlobec, Cvetka Lipuš, Milan Dekleva, Andrej Brvar in Miroslav Košuta.

Veronikin nagrajenec: Milan Dekleva