Inštitut za novejšo zgodovino deluje kot osrednja specializirana raziskovalna organizacija za področje novejše zgodovine v Republiki Sloveniji. Raziskuje in znanstveno ter strokovno predstavlja obdobje od 19. stoletja do sodobnosti. Foto: BoBo
Inštitut za novejšo zgodovino deluje kot osrednja specializirana raziskovalna organizacija za področje novejše zgodovine v Republiki Sloveniji. Raziskuje in znanstveno ter strokovno predstavlja obdobje od 19. stoletja do sodobnosti. Foto: BoBo
Med državo in trgom: cikli in prelomi v zgodovini je deveta po vrsti v zbirki Vpogledi, ki izhja pod okriljem Inštituta za novejšo zgodovino. Foto: Inštitut za novejšo zgodovino

V zbirki Razpoznavanja - Recognitiones je izšla knjiga Politik Vekoslav Kukovec - politično delovanje do leta 1918. V njej Stavbarjeva v prvem delu obravnava politično delovanje Kukovca od leta 1902 do izbruha prve svetovne vojne, osrednji del monografije pa prinaša predstavitev Kukovčevega delovanja med prvo svetovno vojno in njegova prizadevanja za oblikovanje vseslovenske liberalne stranke.

Tudi knjiga To smemo že dolgo - kmečke služnosti in njihova odprava je izšla v omenjeni zbirki. Po avtoričinih besedah je literature, ki bi se ukvarjala izključno s kmečkimi služnostmi, razmeroma malo tako za slovensko ozemlje kot tudi za širši prostor. Pri preučevanju je poleg pojavnih oblik služnostnih pravic, časa nastanka in razširjenosti obravnavala tudi vprašanje, ali je bilo na današnjem slovenskem ozemlju podobno kot v drugih avstrijskih deželah.

O politični tranziciji
Gašparičeva knjiga Slovenski parlament, s podnaslovom Politično-zgodovinski pregled od začetka prvega do konca šestega mandata je svojevrstna odslikava politične tranzicije v Sloveniji. V knjigi pojasnjuje, kaj se je dogajalo v slovenskem parlamentu od njegove prve seje po nastanku slovenske države do zadnjih parlamentarnih volitev leta 2014. V zbirki Parlamentaria, v kateri je kot prva izšla omenjena knjiga, bodo pod okriljem raziskovalne infrastrukture na inštitutu v elektronski obliki izhajale še druge študije iz zgodovine parlamentarizma.

Publikacija Nasilje vojnih in povojnih dni, katere urednica je Nevenka Troha, prinaša prispevke še osmih avtorjev: Vide Deželak Barič, Marte Rendla, Renata Podbersiča, Dunje Dobaja, Žige Koncijla, Borisa Mlakarja in Tadeje Tominšek Čehulić.

Potrošništvo v času socializma
V publikaciji Med državo in trgom - cikli in prelomi v zgodovini Meta Remec piše o oglaševanju pripomočkov za urejen zunanji videz v priročnikih in ženskem časopisju na začetku 20. stoletja, Mitja Sunčič o poseganju Kraljevine Jugoslavije v gospodarstvo v zadnjih dveh letih njenega obstoja. Prispevek Nine Vodopivec, ki je publikacijo tudi uredila, ima naslov Država, trg, podjetje: O razmerjih in družbeni izključenosti. Jože Prinčič se je posvetil socialističnemu gospodarstvu, Žarko Lazarević Tovarni kolektorjev Idrija, Marta Rendla založenosti trga z blagom za široko potrošnjo Sloveniji v času socializma, Aleksander Lorenčič pa vlogi države, podjetja in trga v novih pogojih gospodarjenja med letoma 1990 in 2004.