Michelangelo je s svojim delom navdihnil številne umetnike in posnemovalce. Številni so ga cenili kot očeta moderne umetnosti, Oskar Kokoschka pa ga je imenoval celo kot 'boga med umetniki'. Na sliki: Michelangelo oziroma Heraklit na Rafaelovi Atenski šoli. Foto: Wikipedia
Michelangelo je s svojim delom navdihnil številne umetnike in posnemovalce. Številni so ga cenili kot očeta moderne umetnosti, Oskar Kokoschka pa ga je imenoval celo kot 'boga med umetniki'. Na sliki: Michelangelo oziroma Heraklit na Rafaelovi Atenski šoli. Foto: Wikipedia
Michelangelo: David
Ena najbolj slavnih umetnin na svetu, kip Davida, bibličnega junaka, v katerem so Firence našle svoj simbol. Michelangelo je ta prvi monumentalni akt v renesansi končal lta 1504. Foto: EPA
Michelangelo
Pod besedila monografije se med drugim podpisujejo priznani strokovnjaki Gabriele Morolli, Marina Mattei, Robert (Rab) Hatfield, Lucilla Bardeschi Ciulich, Carlo Pedretti, Claudio Strinati in Alessandro Vezzosi, direktor muzeja Museo Ideale in eden od avtorjev prestižne izdaje Neskončni Leonardo. Foto: Založba Mladinska knjiga

Živel je neverjetno skromno. Včasih je spal v isti postelji z dvema ali s tremi pomočniki. Svojemu učencu in biografu Ascaniu Condiviju je baje rekel: "Ascanio, čeprav sem bogat, sem vedno živel kot revež.

Odlomek iz knjige Večni Michelangelo
Michelangelo
Michelangelo Foto: EPA
Leonardo da Vinci
Mladinska knjiga prestižno monografijo o Michelangelu predstavlja dve leti po izidu knjige Neskončni Leonardo. Foto: BoBo

Vasari, tudi "ded" umetnostne zgodovine mu pravimo, je kot dober prijatelj v prvi Michelangelovi biografiji zapustil neprecenljiv vir poznejšim proučevalcem življenja in del tega velikega renesančnega umetnika. Danes je seznam knjig o Michelangelu Buonarrotiju (1475-1564) praktično nepregleden in oktobra bo še bogatejši za ugledno izdajo monografije Večni Michelangelo.
V slovenskem prevodu bo delo izšlo pri Mladinski knjigi, ki je takšne monumentalne predstavitve renesančnih mojstrov začela z Neskončnim Leonardom, leta 2015 pa načrtuje 'renesančni triptih' skleniti z monografijo o Rafaelu.

Zgodbe umetnin: Michelangelov David

Michelangela bo s številnimi novim dejstvi, reprodukcijami neznanih del in razjasnitvijo avtorstva nekaterih umetnin, ki so mu jih do zdaj pripisovali napačno, osvetljevala v usnje odeta knjiga ročne vezave. Delo, ki ga Mladinska knjiga izdaja v sodelovanju z italijansko založbo Scripta Maneant, bo v slovenščini izšla v 300 izvodih (po vsem svetu jo izdajajo v 5.000 izvodih). Cena knjige v predprodaji znaša 3.000 evrov, a kljub visokem znesku so ljubitelji umetnosti in knjig pokupili že dve tretjini predvidene naklade. Ob oktobrskem izidu bo treba za knjigo odšteti 3.300 evrov.
Prestižne monografije so pomembno kulturno poslanstvo
Takšne prestižne izdaje v Sloveniji izhajajo šele v zadnjih letih. "Vse do nedavnega so bibliofili kupovali zgolj tuje izdaje podobnih del, v angleščini, nemščini, italijanščini, kot da Slovenci takih izdaj ne moremo biti deležni," pojasnjuje urednik slovenske izdaje Tine Logar, ki v dostopnosti takšnih monografij prepoznava tudi pomembno kulturno poslanstvo.
Superzvezdnik Michelangelo
Po urednikovih besedah prinaša monografija ogromno novih odkritij, skrite detajle in doslej neznana Michelangelova dela, ki jih avtorji na podlagi analiz pripisujejo umetniku. Eden tistih umetnikov, ki so najpopolneje dosegli renesančni ideal 'uomo universale', je bil že za svojega časa izredno cenjen, po Logarjevih besedah pravi "superzvezdnik in superbogataš". Monografija ga predstavlja tako kot človeka in filozofa, zaradi njegove večstranskosti – med drugim je bil arhitekt, slikar, mojster v marmorju, tudi pesnik - knjigo podpisujejo številni avtorji, od priznanih umetnostnih zgodovinarjev in likovnih kritikov do univerzitetnih profesorjev drugih smeri.

Delo je v slovenščino prevedla Irena Trenc - Frelih, Michelangelovo poezijo Srečko Fišer, avtor spremne besede v slovenski izdaji pa je akademski slikar Tomaž Gorjup.
Ob knjigi tudi grafika z avtoportretom
V komplet Večni Michelangelo je poleg knjige vključena še oštevilčena grafika Avtoportret (ta bo posebnost slovenske izdaje), prilogo s fotografijami Michelangelovih kipov, ki jih podpisuje Aurelio Amendola, oštevilčen kovanec, kovan s strojem, ki ga je načrtoval Da Vinci, ter dve reprodukciji. Prva predstavlja kip Zora iz nagrobnika Medičejcev, na drugi pa je upodobljen detajl s poslikave Angeli s simboli trpljenja.
Poročen z umetnostjo
Michelangelov značaj - po Vasarijevih besedah so mu mnogi nepravično pripisovali čudaštvo in sanjaštvo - jev knjigi oživljajo številne anekdote in citat. Michelangelovo odmaknjenost, ki je bila pravo nasprotje Leonardovemu odprtemu značaju, ki se je vsem prikupil, Vasari pojasni, da je »kot vsak dober delavec pustil ob strani skrb in obveznosti ter iskal zavetje v zamišljenosti, samoti, udobju in zbranosti, kot to počnejo mojstri«.

Zgovoren je tudi Michelangelov odgovor nekemu duhovniku, ki je po Vasarijevem poročanju v pogovoru z umetnikom obžaloval, da se ni nikoli poročil in nima otrok, ki bi jim zapustil svoja cenjena dela. Michelangelo mu je odvrnil: "Imam zelo zahtevno soprogo, s katero so vedno same težave in ji pravim umetnost, otroci pa so moja dela, ki jih bom zapustil za sabo in bodo živela vsaj nekaj časa, četudi ne bodo dosti vredna. Sinovi in vnuki Lorenza Bartoluccia Ghibertija so prodali in uničili vse, kar jim je nesrečnik zapustil. Še dobro, da je naredil tudi ona vrata, vsaj ta še stojijo." *
M. K.

*iz prevoda Tomaža Jurca (Giorgio Vasari: Življenja umetnikov; založba Studia Humanitatis)

Živel je neverjetno skromno. Včasih je spal v isti postelji z dvema ali s tremi pomočniki. Svojemu učencu in biografu Ascaniu Condiviju je baje rekel: "Ascanio, čeprav sem bogat, sem vedno živel kot revež.

Odlomek iz knjige Večni Michelangelo