Knjige
(1)
V zadnjem besedilu, ki ga je napisal 59-letni novinar Džamal Hašokdži iz Savdske Arabije, ki ga je Washington Post objavil dva tedna po njegovem izginotju, je Hašokdži izrecno pozval k svobodi izražanja v arabskem svetu. Foto: Reuters
Džamal Hašokdži
Džamal Hašokdži je 2. oktobra izginil v stavbi savdskega konzulata v Carigradu. Foto: AP

Dodaj v

Margaret Atwood, Mario Vargas Llosa, Roberto Saviano in drugi v spomin Džamalu Hašokdžiju

Branje bo 10. decembra
29. oktober 2018 ob 08:33
Berlin - MMC RTV SLO, STA

Mednarodni literarni festival v Berlinu je ob 70-letnici sprejetja splošne deklaracije človekovih pravic pozval posameznike, institucije, univerze, šole in medije, ki cenijo svobodo tiska in človekove pravice, da organizirajo in sodelujejo v svetovnem branju v spomin na nedavno umorjenega savdskega novinarja, kritika savdskih oblasti in kolumnista Washington Posta Džamala Hašokdžija.

"Če ta incident, najbolj osupljiv umor novinarja v zadnjih letih, ne povzroča posledic – kaj potem? Kdo bo naslednji umorjeni novinar, aktivist ali disident in v kateri državi," se sprašujejo organizatorji berlinskega literarnega festivala.

Po njihovem mnenju si je ob obletnici deklaracije o človekovih pravicah v spomin na Hašokdžija treba zastaviti to vprašanje.

Poziv je podpisalo več kot 100 avtorjev
Zato so pozvali k branju Hašokdžijevih besedil po svetu. Poziv je podpisalo več kot 100 avtorjev, med njimi Nobelovi nagrajenci za literaturo Elfriede Jelinek, Herta Müller, Wole Soyinka in Mario Vargas Llosa, pa tudi pisatelji Manal al-Sharif, Margaret Atwood, Bernard Henri Levy, Roberto Saviano, Eva Menasse in David Van Reybrouck ter predsednica Mednarodnega Pena Jennifer Clement, so sporočili s festivala.

Branje bo 10. decembra. Na ta dan leta 1948 je generalna skupščina Združenih narodov v Parizu sprejela splošno deklaracijo človekovih pravic.

Trupla še niso našli
Hašokdžija so nazadnje videli živega 2. oktobra, ko je vstopil v savdski konzulat v Istanbulu, od koder se ni več vrnil. Po skoraj treh tednih molka je Savdska Arabija priznala, da je umrl med pretepom z uradniki, dogajanje pa je nakazovalo, da so njegov umor načrtovali vnaprej. Turški preiskovalci medtem pravijo, da so Hašokdžija pred smrtjo mučili, njegovo truplo pa razkosali. Trupla še vedno niso našli.

V konzulat je šel urejat dokumentacijo za poroko z zaročenko, turško akademikinjo Hatice Cengiz, ki ga je medtem čakala pred poslopjem. Ta je trenutno pod 24-urno policijsko zaščito, so sporočili istanbulski policisti, niso pa pojasnili, zakaj.

Poziv k svobodi izražanja
V zadnjem besedilu, ki ga je napisal 59-letni novinar iz Savdske Arabije in ki ga je Washington Post objavil dva tedna po njegovem izginotju, je Hašokdži izrecno pozval k svobodi izražanja v arabskem svetu. Njegov umor je sicer sprožil posledice v mednarodni politiki in svetovnem gospodarstvu. Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sta se denimo zavzela za usklajen odziv Evrope na umor savdskega novinarja.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
velenjcan
# 29.10.2018 ob 09:13
organizirajo in sodelujejo v svetovnem branju v spomin na nedavno umorjenega savdskega novinarja, kritika savdskih oblasti in kolumnista Washington Posta Džamala Hašodžija.

Ne da bi hotel podpirati to početje, ampak isti režim dnevno pobija nedolžne ljudi v Jemnu, pa se tile literati ne spomnejo, da bi naredili svetovno branje.
Torej je upravičeno - retorično - vprašanje, kdo jim je prišepnil, kaj je treba napraviti...
Kazalo