Matilda je bila že pred tridesetimi leti upornica, ki je bila pravo nasprotje tipičnim upodobitvam
Matilda je bila že pred tridesetimi leti upornica, ki je bila pravo nasprotje tipičnim upodobitvam "pridnih malih deklic" v otroški književnosti. Foto: Mladinska knjiga
Založniki upajo, da bodo - danes odrasli - milenijci, ki so imeli Matildo radi v otroštvu, kupili jubilejno izdajo s tisto naslovnico, ki najbolj ustreza njihovi predstavi o odrasli junakinji. Foto: Amazon

Blaka so ob obletnici dela pri založbi Puffin prosili, da ustvari risbo, ki bo ponazorila, kako je Matilda videti kot 30-letnica. 85-letni Blake je po razmisleku ustvaril osem ilustracij, od katerih se tri pojavljajo na jubilejnih izdajah knjige.

Ilustrator je zapisal, da se mu je ob naročilu porodilo več zabavnih risb na temo, kaj bi deklica iz knjige lahko počela kot odrasla ženska. "Glede na to, da je bila Matilda vsestransko nadarjena deklica, to ni bilo težko," je dodal po pisanju BBC-ja.

Matildo je Blake med drugim predstavil kot najboljšo rokoborko na svetu, drzno frizerko, svetovno popotnico, uspešno pesnico ter strokovnjakinjo za posebne učinke.

Britanski medij pa je stopil še korak dlje in je šestim avtorjem del za mladino postavil enako vprašanje. Michael Rosen (Lov na medveda) je denimo dejal, da bi se Matilda izjemno izkazala kot stand up komičarka, avtorica Groznega Gašperja Francesca Simon si jo je predstavljala kot žensko, katere delo je povezano s knjigami: "Morda bi vodila knjigarno, bila knjižničarka na otroškem oddelku ali pa celo ministrica za izobraževanje."

Visoko funkcijo bi Matildi pripisal tudi Ed Vere (Kdo je pravi lev), ki je dejal, da bi danes zagotovo že nekaj let zasedala mesto premierke. "Ima namreč izjemen občutek za to, kaj je prav in kaj je narobe. (...) Z Matildo na čelu bi danes živeli v miroljubni deželi, v kateri bi se vsi dobro razumeli. Šolske knjižnice bi bile zanjo zagotovo prioriteta, prav tako pa bi po državi cvetele zelo dobro obiskane knjižnice," si je predstavljal.

Matt Haig (Zakaj je vredno živeti?) je menil, da bi Matilda zagotovo pisala svojo različico Igre prestolov, Jeff Kinney (Dnevnik nabritega mulca) si jo je predstavljal kot zaposleno v knjigarni, ilustratorka Kate Pankhurst pa je dejala, da bi zagotovo soustanovila šolo za otroke s posebnimi sposobnostmi, še piše BBC.

Dahl velja za enega najvidnejših mladinskih pisateljev. Svojo priljubljenost med mladimi bralci si je pridobil že leta 1964 s knjigo Čarli in tovarna čokolade ter s poznejšimi deli, kot so Veliki dobrodušni velikan, Čarovnice in Matilda. Številne njegove knjige so doživele tudi filmsko priredbo. Matildo je v komediji v režiji Dannyja DeVita zaigrala Mara Wilson.