Obamovo knjigo je ilustriral Loren Long, ki si je za naslovnico Of Thee I Sing zamislil živahno podobo predsednikovih hčera Sashe in Malie na sprehodu z družinskim psom Bojem. Foto: Random House
Obamovo knjigo je ilustriral Loren Long, ki si je za naslovnico Of Thee I Sing zamislil živahno podobo predsednikovih hčera Sashe in Malie na sprehodu z družinskim psom Bojem. Foto: Random House

Of Thee I Sing: A Letter to My Daughters (v prevodu O tebi pojem: Pismo mojima hčerama) je zbirka zgodb za otroke o ameriških pionirjih, natančneje o 13 Američanih, ki so zaznamovali zgodovino države: od prvega predsednika Georgea Washingtona do bejzbolskega velikana Jackieja Robinsona in umetnice Georgie O'Keefe. Knjiga bo izšla 16. novembra pri založbi pod okriljem otroškega oddelka Random House.

Obama pa ni prvi ameriški predsednik, ki je napisal knjigo za mlade. Jimmy Carter je izdal The Little Baby Snoogle-Fleejer, a šele leta 1995, deset let po tem, ko je odšel iz Bele hiše. Več podobnosti z Obamovim delom za otroke ima knjiga Theodora Roosevelta v sodelovanju s Henryjem Cabotom Lodgem z naslovom Hero Tales from American History (v prevodu Junaške zgodbe iz ameriške zgodovine), ki je izšla leta 1895, še preden je Roosevelt postal predsednik.

Zaslužek skladu za otroke vojakov
Chip Gibson, predsednik otroškega oddelka založbe Random House, je pohvalil Obamovo knjigo, ki je namenjena bralcem od treh let naprej. "V čast nam je izdati to izjemno knjigo, ki je navdihujoč spoj besed in podob, zgodovine in zgodbe," je dejal Gibson in nadaljeval, da gre za delo, ki je "poklon značilnosti, ki združujejo vse Američane - možnosti slediti našim sanjam in si utirati lastne poti".

Obamovo novo knjigo, ki ima 40 strani, bodo najprej natisnili v 500.000 izvodih. Če bo šla po poti obeh prejšnjih Obamovih del, Sanje mojega očeta in Pogum za upanje, ki sta bili veliki uspešnici, bo sledil ponatis. Predsednik bo vse zaslužke od knjige daroval skladu za štipendije otrok padlih in poškodovanih vojakov, ki služijo ameriškemu narodu, so še sporočili iz založbe.