Mojstrovina ali malenkostno obračunavanje? Kakor koli že, knjiga spominov Palinove bo uspešnica, to je gotovo. Foto: EPA
Mojstrovina ali malenkostno obračunavanje? Kakor koli že, knjiga spominov Palinove bo uspešnica, to je gotovo. Foto: EPA
Sarah Palin in Levi Johnston
Levi Johnston (na fotografiji desno), nekdanji zaročenec in oče otroka najstniške hčere Palinove, Bristol (levo), v knjigi ni omenjen. Menda zato, ker naj bi nekdanji aljaški guvernerki v primeru, da bi se spravila nanj, grozil z razkrivanjem 'umazanih podrobnosti'. Foto: EPA

Američani bodo lahko v prihodnjem tednu malce pozabili na resne politične in gospodarske teme ter na televizijah spremljali intervjuje in razprave o nekdanji podpredsedniški kandidatki republikancev Sarah Palin, ki bo v torek izdala svojo prvo knjigo spominov z naslovom Going Rogue.

Obtožbe proti McCainu
Palinova je že posnela intervjuja z Oprah Winfrey in Barbaro Walters, ki bosta na sporedu prihodnji teden, kot gostja pa bo prevladovala predvsem pri voditeljih ameriške televizije Fox, ki zastopajo stališča republikanskih volivcev. Ameriška tiskovna agencija AP je prišla do izvoda knjige že v četrtek in objavljeni deli knjige so že sprožili burno razpravo. Palinova je AP obtožila, da skupaj z drugimi mediji potvarja vsebino. Nekdanji člani kampanje predsedniškega kandidata republikancev Johna McCaina pa odgovarjajo na obtožbe o nepoštenem odnosu do Palinove.

Palinova v knjigi opisuje svojo življenjsko pot in družinsko življenje, največ prahu pa dvigajo opisi lanske predsedniške kampanje. Palinova v knjigi med drugim trdi, da ji je McCainova kampanja zaračunala 50.000 dolarjev za preverjanje preteklosti, kar je nekdanji glavni pravnik pri McCainu, Trevor Potter, gladko zanikal in menil, da gre za račune njenih lastnih odvetnikov. V knjigi opisuje tudi spor z McCainovo kampanjo po porazu na volitvah, ko ji niso dovolili imeti lastnega govora.

Palinova še navaja, da so jo pri McCainovi kampanji silili nositi drage obleke, sama pa bi imela raje takšne, ki stanejo manj. V knjigi kritizira voditeljico ameriške televizije CBS Katie Couric, ki naj bi bila proti njen sovražno nastrojena. Predsednik informativnega programa CBS Sean McManus je odgovoril, da intervju govori sam zase in da ni potrebna dodatna razlaga. Gre za slavni intervju septembra 2008, ko Palinova ni znala odgovoriti na enostavno vprašanje, katere časopise ali revije bere, svoje izkušnje z mednarodno politiko pa je utemeljila s tem, da iz svojega okna v hiši na Aljaski vidi Rusijo.

"Obami je lažje kot Reaganu"
Palinova v knjigi, za katero je dobila najmanj 1,25 milijona dolarjev predujma, trdi, da so dele intervjuja, kjer je dajala bolj poglobljene odgovore, enostavno izrezali. AP je objavila prispevek o knjigi, ki ugotavlja precej ohlapen odnos do dejstev. Palinova med drugim trdi, da se je republikanski predsednik Ronald Reagan spopadal s hujšo recesijo kot zdaj demokrat Barack Obama in da so bili davki takrat vseeno nižji. Dejstvo je, da je sedanja recesija, ki se končuje, najhujša od 30. let prejšnjega stoletja, davki pa so danes nižji kot pod Reaganom.

Palinova obtožuje Obamo zaradi reševanja bank, čeprav je bil sveženj 700 milijard dolarjev za boj proti krizi sprejet pod republikancem Georgeem Bushem in ga je lani ob sprejetju podpirala. Knjiga govori tudi o politični karieri županje Wasille in guvernerke Aljaske ter se dotika nekaterih osebnih vprašanj. Zanimivo je, da na 413 straneh ni omenjen nesojeni zet Levi Johnston. To je fant, ki ima otroka s hčerko Palinove Bristol in je nekdanji kandidatki zagrozil, da bo razkril številne neprijetne podrobnosti, če ga bo poskušala omeniti.

Mojstrovina ali malenkostno obračunavanje?
Neuradni vodja Republikanske stranke, radijski voditelj Rush Limbaugh, je knjigo že označil za najboljšo politično knjigo vseh časov. Nekdanji strateg kampanje Johna McCaina, John Weaver, pa za malenkostno in patetično obračunavanje in revizijo zgodovine. Knjiga torej že deli republikance, med katerimi velik del upa, da bo Palinova v naslednjih letih naredila pomembno politično kariero in postala tudi njihova predsedniška kandidatka. Demokrati si tega želijo, saj so prepričani, da nima možnosti za zmago. Za zdaj je zanesljivo le to, da bo šla knjiga dobro v prodajo. Na ameriškem knjižnem trgu gredo trenutno za med knjige, ki so kritične do predsednika Obame, še posebej tiste s pravšnjo mero teorij zarote.