Zmagovalno delo Tolažnik je prepričalo tudi na izboru Napišimo film. Foto: EPA
Zmagovalno delo Tolažnik je prepričalo tudi na izboru Napišimo film. Foto: EPA
Med novostmi sta tudi Vevericam nič ne uide in Zaveza.
Lani je slavil Nejc Gazvoda z zbirko Vevericam nič ne uide. Foto: RTV SLO

Pod zgodbo Tolažnik se je podpisal 17-letni Ljubljančan Žiga Rus, ki prejme kot zmagovalec Proznih mnogobojev, natečaja za najboljšo v živo interpretirano kratko zgodbo, 830 evrov nagrade. Drugo nagrado je na finalnem izboru v Postojni, kamor se je pretekli konec tedna preselil Festival zgodbe - Fabula, prejela Mirana Likar, ki se je predstavila z nogometno zgodbo, tretje mesto pa je pripadlo celjskemu avtorju Mohorju Hudeju za družinsko sago o Francetih, lastnikih kamnoloma.

Tolažnik tudi na filmu
Nagrajence je izbirala žirija, ki so jo sestavljali Dijana Matkovič, Ana Schnabl in Marko Samec, ob tem pa je upoštevala glasove občinstva. Dogajanje je spremljala še komisija v sestavi Polona Sepe, Peter Povh in Dušan Šarotar, ki je nastala na podlagi iniciative Napišimo film. Tudi njo je najbolj prepričala Rusova zgodba, ki se ji zdi najbolj filmska, kar je tudi vzrok, da jo je odkupila TV Slovenija.

Lani zbirki Vevericam nič ne uide
Avtorji so se na krajevnih predizborih predstavljali novembra v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu in Piranu. Tam so izbrali 15 avtorjev, ki so se skupaj s tremi najboljšimi pisci med dijaki srednjih šol predstavili na finalu v Postojni. Lani je šel naslov zmagovalca Proznih mnogobojev Nejcu Gazvodi, ki je za kratko prozno zbirko Vevericam nič ne uide prejel tudi prvo Dnevnikovo fabulo.

V središču je pojem smrti
Prozni mnogoboji so le še en v nizu številnih dogodkov, ki krojijo letošnjo Fabulo, katere nosilna tema je pojem smrti. Med gosti festivala velja omeniti črnogorskega pisatelja Andreja Nikolaidisa, katalonskega ustvarjalca Jaumeja Cabreja, bosansko pisateljico Lamijo Begagić, Čeha Miloša Urbana in Alaina Robbe-Grilleta. V okviru festivala bodo najboljšemu avtorju knjige kratkih zgodb bodo 17. februarja v Cankarjevem domu podelili Dnevnikovo fabulo.