Houellebecq med svoje vplive uvršča imena, kot so Baudelaire, Aldous Huxley, Kant, Thomas Mann in Bret Easton Ellis, napisal je tudi biografijo pisca grozljivk H. P. Lovecrafta. Foto: EPA
Houellebecq med svoje vplive uvršča imena, kot so Baudelaire, Aldous Huxley, Kant, Thomas Mann in Bret Easton Ellis, napisal je tudi biografijo pisca grozljivk H. P. Lovecrafta. Foto: EPA

Ni se namreč prikazal na napovedani bralni turneji po Nizozemski in Belgiji, tudi njegovi založniški hiši ga ni uspelo priklicati. Barbara Simons, predstavnica literarne organizacije, ki je organizirala turnejo, je povedala: "Resnično ne vemo, kaj se dogaja. Prav bizarno je. Od njega ni nobenega glasu in ni prišel."

Simonsova dodaja, da niti pisateljevi založniki niti agent in prevajalec ne vedo, kje je 53-letni enfant terrible francoskega književnega prizorišča. Tudi sicer je lanski dobitnik najuglednejšega francoskega priznanja za književnost znan kot samotar, ki trenutno živi na jugu Španije, prej pa je več let prebival na otoku Bere blizu irske obale, kjer leži mesto Cork.

Njegova dela zaznamujejo črni humor, ostra socialna kritika, filozofske reference in temačno videnje človeških odnosov. Nekateri ga imajo za preroka in genija, drugi ga obtožujejo ljudomrzništva, spodbujanja medrasnih trenj, moralne nizkotnosti in pornografskosti.

Od osnovnih delcev prek seksa do kloniranja
Na omenjeni književni turneji naj bi bral odlomke iz svojega najnovejšega dela La Carte et le Territoire, za katerega je lani dobil ugledno Goncourtovo nagrado. Delo so namreč pred kratkim prevedli v flamščino in moral bi nastopiti v mestih s tega govornega območja: v Amsterdamu, Haagu in Bruslju.

Houellebecq je v svojem drugem romanu Osnovni delci raziskoval tematiki odvisnosti od seksa in molekularne biologije, v Možnosti otoka (2005) pa se je posvetil znanstvenofantastični satiri, ki zajema tako tematiko kloniranja kot Schopenhauerjevo filozofijo. V tretjem romanu, Platformi, piše o seksualnem turizmu, terorizmu in prostituciji. Njegov prvi roman je Razširitev področja boja. Njegov zadnji roman, ki ga v slovenskem prevodu še nimamo, je zgodba o umetniku Jedu Martinu, ki se zaljubi v lepo Rusinjo Olgo, zaslovi s svojimi portreti in se zaplete v policijsko raziskavo.

Razloga za paniko (še) ni?
Eden izmed organizatorjev bralne turneje Piet Joostens pravi, da za zdaj niso prijavili Houellebecqove odsotnosti policiji: "Mislim, da še ni razloga za paniko. Nimamo konkretnih dokazov, da je pogrešan, seveda pa nas skrbi. Že prej se je dogajalo, da ni odgovarjal na elektronsko pošto, je pa zanj nenavadno, da ni prišel na dogovorjene javne nastope."

Predstavnica pisateljeve založbe Flammarion Groupe iz Pariza namigov ni želela komentirati, saj naj o dogajanju ne bi vedela nič.