Pesnik in pisatelj Simon Jenko (1835–1869). Foto: dLib
Pesnik in pisatelj Simon Jenko (1835–1869). Foto: dLib

Tradicionalne Jenkove dneve je odprl spominski dogodek ob pesnikovem grobu v Prešernovem gaju v Kranju. Na dopoldanskem spominskem dogodku Poklon pesniku Simonu Jenku so se mu dijaki kranjskih šol poklonili z recitacijo svojih pesmi v Prešernovem gaju.

Natančen program si
lahko pogledate tukaj.

Na okrogli mizi so se dijaki nato pogovarjali z nekaterimi izmed peterice letošnjih nominirancev za Jenkovo nagrado, ki jo podeljujejo za najboljšo pesniško zbirko zadnjih 12 mesecev. Beseda se je vrtela okoli nastajanja pesmi in zbirke Kranjske vaje, v kateri kranjski dijaki vsakoletno objavljajo svoja literarna dela.

V petek, 20. oktobra, bodo v kranjski mestni knjižnici na dogodku, naslovljenem Klub nesmrtnih pesnikov: Simon Jenko, izvedli improvizirano predstavo z uprizarjanjem znanih, manj znanih in občasno že skoraj neverjetnih trenutkov iz Jenkovega življenja. V uprizoritvi, ki jo bo s svojimi predlogi sooblikovalo občinstvo, bodo nastopili Sašo Stare, Rok Bohinc, Dino Kapetanovič, Nejc Šmit in Matjaž Peklaj.

Dan pozneje bo Layerjeva hiša v Kranju gostila literarno čajanko in delavnico ter tekmovanje v slam poeziji. Tekmovanje prireja skupnost kranjskih "slamerjev", ki nastopajo pod imenom Kranska slama. K sodelovanju na odru so vabljeni vsi ljubitelji poezije in nastopanja – tisti, ki bi se radi naučili ustvarjanja slam poezije, pa se lahko udeležijo tudi delavnice.

V torek, 24. oktobra, bo na ogled predstava za otroke Anje Štefan Drobtine iz mišje doline, dan pozneje bo sledil še koncert Uršule Ramoveš in Fantov z Jazbecove grape.

Sorodna novica Nominacije za Jenkovo nagrado: pet zbirk ob vznožju Parnasa slovenske poezije

Slovesna podelitev Jenkove nagrade, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, seveda predstavlja vrhunec Jenkovih dni. Za nagrado, ki jo bodo podelili v kranjski mestni knjižnici v petek, 27. oktobra, so tokrat nominirane pesniške zbirke Blaža Božiča, Nine Dragičević, Sergeja Harlamova, Tiborja Hrsa Pandurja in Gregorja Podlogarja.

V soboto, 28. oktobra, se bo mogoče udeležiti tradicionalnega Pohoda po poti Jeprškega učitelja – od Drulovke do Podreče. Letos so namreč Jenkove dneve, ki se sicer običajno začnejo na dan pesnikove smrti, sklenejo pa na dan njegovega rojstva, podaljšali za en dan. A tudi 28. oktober ima simbolno težo, saj takrat goduje Simon, po katerem je Jenko dobil ime. Mimogrede, pesnika so bližnji klicali Šmonca. Pohod se bo končal s proslavo, na kateri bo o Simonu Jenku spregovoril poznavalec njegovega dela Miha Mohor.

Jenkove dneve v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev, Mestno knjižnico Kranj, Kulturnim društvom Simona Jenka – Šmonca Mavčiče in Layerjevo hišo pripravlja Zavod za turizem in kulturo Kranj.