Violistka Ana Serova. Foto: Festival Ljubljana
Violistka Ana Serova. Foto: Festival Ljubljana
false
Beloruski državni komorni orkester je z lanskim nastopom navdušil, zato so pred letošnjim koncertom pričakovanja velika. Foto: Festival Ljubljana

Koncert bo odprla skladba Potovanje v Belorusiji beloruskega skladatelja Petra Alkimoviča, za sklep pa so glasbeniki pripravili delo Spomin iz Firenc Petra Iljiča Čajkovskega.

Na koncertu se bo v orkestru Schnittkejevi Suiti v starem slogu pridružila violistka Ana Serova, solistka in komorna glasbenica, ki so ji številni skladatelji posvetili svoja dela. Študirala je pri slovitih Juriju Bašmetu in Brunu Giuranni v Sieni in Cremoni, nato pa se je začela njena strma umetniška pot.

Orkester deluje že več kot 45 let in velja za enega najpomembnejših komornih ansamblov v svoji regiji. Gostuje po vsem svetu in je vedno zaželen gost priznanih glasbenih festivalov. Ustanovil ga je organist, skladatelj in dirigent Oleg Janšenko, več kot 35 let ga je vodil Jurij Cirjuk, njegov trenutni umetniški vodja pa je ruski umetnik Jevgenij Buškov, zmagovalec kar štirih največjih violinskih tekmovanj, so sporočili s festivala.