Boštjan Gorenc - Pižama na MMC-jevem klepetu. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Gorenc - Pižama na MMC-jevem klepetu. Foto: MMC RTV SLO

"Slovenščina je lep, uporaben in seveda tudi bogat jezik, je pa seveda od nas samih odvisno, koliko ga poznamo," meni Pižama in dodaja, da ji ne grozi izumrtje, kot morda skrbi nekatere. "Slovenščina je po številu govorcev med šestimi odstotki svetovnih jezikov. Bolj me skrbi nepripravljenost ljudi na govorne položaje, kjer naj bi se zahtevala raba višjih registrov, pa ji niso dorasli."

Celotni klepet si lahko preberete tukaj.


Supertrojka: Ratman, Kosovel in Anja Štefan
Na vprašanje o najljubšem slovenskem narodnem junaku, pa naj bo iz avtorske ali ljudske literature, odgovarja, da je to Ratman Tomaža Lavriča, za katerega pravi, da "ni le narodni, ampak tudi super junak".

Med slovenskimi književniki se zdi Pižami najbolj prevratniški "Kosovel, ker je resnično pretrgal s tradicijo, in le vprašamo se lahko, kako bi se razvijala slovenska književnost, če Integrali ne bi dolga desetletja ležali v predalu, ampak bi jih uspel izdati zaživa". Če pa bi mu bilo dano, da bi se ponovno rodil in prišel na svet kot ženska ter postal pisateljica, bi bil Anja Štefan, saj se ne more načuditi "gibkosti in mehkobi njenega jezika, ki plete pisane pravljične svetove. Pri nas so njene knjige na rednem večernem predspalnem otroškem sporedu že več kot leto, pa se jih še nisem niti malo naveličal."

Razprodani prvenec in novi izzivi
Glede svoje knjige pove, da je nastajala slabo leto, ampak je glavnina besedil nastala v dveh mesecih strnjenega dela, ter "priznava", da je "potuhnjen poskus, da ljudje spet poprimejo po izvirnikih, da si osvežijo spomin na podrobnosti obravnavanih del". In da "knjiga ni zgolj parodija velikanov slovenske književnosti, ampak tudi satirična ost naši komunikaciji na spletu". Na vprašanje o novih izzivih pa odgovarja: "Najnovejši izziv, ki se ga lotevam že nekaj let, je obvladovanje smotrne alokacije časa, da bi se do rokov za oddajo naposled le nehal vesti kot Douglas Adams."

Omenimo še, da je prva naklada knjige sLOLvenski klasiki 1 že pošla, vendar naj bi prišel ponatis na knjižne police že v naslednjem tednu.