Nenavadna instalacija je, sodeč po dolgih vrstah obiskovalcev, prava paša za oči. Foto: EPA
Nenavadna instalacija je, sodeč po dolgih vrstah obiskovalcev, prava paša za oči. Foto: EPA
Lani je bila instalacija na ogled v Londonu. Foto: EPA

Tako imajo obiskovalci dejansko občutek, da se sprehajajo skozi dež. Nenavadna instalacija je po poročanju New York Timesa postala prava uspešnica. Od 12. maja naprej si je instalacijo, ki jo je pripravil britanski umetniški studio rAndom International, ogledalo 55. 000 obiskovalcev.

Alexander Guo je eden izmed obiskovalcev, ki je na ogled instalacije čakal skoraj pet ur in pol. "To je čudež!" je zavpil Guo, navdušen ob opazovanju dežnih kapelj. Seveda to ni čudež. Eni so nad instalacijo navdušeni, spet drugi pravijo, da je instalacija komaj kaj več kot spreten optični trik. "Nisem prepričana, ali to sploh je umetnost. Pravzaprav je to predvsem do Facebooka prijazna umetnost," je po ogledu dejala ena izmed obiskovalk.

Za navdušenje med obiskovalci je najbolj zaslužnih na tisoče fotografij, ki so preplavile družbena omrežja, na katerih so obiskovalci ovekovečeni z dramatičnim ozadjem, ki spominja na hollywoodske filme. Fotografije so sprožile pravo evforijo, zaradi katere so obiskovalci pripravljeni ure in ure čakati na žgočem soncu.

Nekateri na ogled čakajo tudi devet ur
Med delovnim tednom obiskovalci na ogled sobe dežja čakajo od štiri do pet ur, člani muzeja nekoliko manj, ob koncih tedna se čakanje mimogrede podaljša na šest ur, poročajo pa tudi že o devetih urah čakanja. Dolge čakalne dobe so posledica dveh dejavnikov: da je v sobi hkrati lahko le 10 obiskovalcev, saj bi prevelika količina obiskovalcev pri senzorjih povzročila popoln zastoj dežnih kapelj, hkrati pa številni obiskovalci kršijo pravilo 10 minut, kolikor naj bi se zadrževali v sobi.

Soba dežja idealna tudi za zaroke
Čeprav gre za vizualno instalacijo, pa je soba dežja postala tudi kraj ljubezni. Ameriški mediji namreč poročajo, da so se vsaj štirje pari tam zaročili. 27-letni fotograf Scott Milam iz Phoenixa se je odločil, da bo svoje dekle odpeljal na drug konec ZDA, in v sobi dežja padel na kolena. Njegovo dekle si je namreč vedno želelo, da bi na njen poročni dan padal dež. "Ko sem na Instagramu videl sobo dežja, me je zadelo: ne morem zagotoviti, da bo na poročni dan res padal dež, lahko pa poskrbim, da bo deževalo na dan, ko jo bom zaprosil," je bil navdušen Milam. Seveda je njegovo dekle zdaj njegova zaročenka.

Instalacija je na ogled do 28. julija. Da bi sprostili dolge čakalne vrste, so se v muzeju odločili, da oblikujejo tudi vrsto za obiskovalce, ki želijo le videti, kako se drugi obiskovalci sprehajajo po sobi, ne pa vanjo tudi vstopiti. Zanjo je čakalna vrsta precej krajša.

Podobno navdušenje je instalacija požela tudi lani v Londonu, ko so nekateri na ogled, ki je bil brezplačen, čakali tudi 12 ur.