Zmago Jeraj, Brez naslova, 1968. Foto:
Zmago Jeraj, Brez naslova, 1968. Foto:
Mojca Smerdu, Iz ciklusa Del nas, 2000/2001.

Vse do 29. marca 2015 bo tako na ogled več kot 110 del sodobnih slovenskih umetnikov različnih umetniških zvrsti.

Na razstavi bodo predstavljena dela 53 slikarjev, 18 kiparjev, šestih grafikov in 19 fotografov, ki prihajajo iz nacionalnih, avtorskih in zasebnih zbirk. Kurator razstave Aleksander Bassin je v postavitev zajel posebnosti modernistične likovne prakse 70. in 80. let prejšnjega stoletja, ki se kaže kot ekspresivna nova figuralika in neokonstruktivizem, vstop v konec 80. in začetek 90. let pa v retroavantgardi in individualizirani avtorski poetiki.

Poseben del razstave bo posvečen pokrajini in nosi naslov Krajina kot tematska preokupacija v slovenskem slikarstvu in fotografiji. Tukaj bo predstavljena slovenska posebnost vizualnega ustvarjanja pri nas.

Na odprtju razstave, katere častni pokrovitelj je slovenski predsednik Borut Pahor, bodo nastopili ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar, slovenski veleposlanik na Dunaju Andrej Rahten, predsednik Künstlerhausa Michael Pilz in kurator razstave Aleksander Bassin.

Društvo Künstlerhaus združuje avstrijske likovne umetnike in je najstarejše tovrstno društvo v Avstriji. Njegovi začetki segajo v leto 1861, leta 1868 pa so dobili tudi svoje prostore v središču Dunaja. Društvo trenutno šteje okoli 500 članov in se zavzema za dejavno, živahno in tolerantno kulturno življenje, zato sodeluje z različnimi avstrijskimi in evropskimi institucijami.