"Mrtvec pride po ljubico je poetična drama, naslonjena na poznano slovensko ljudsko pesem, ki jo je avtorica polemično do predloge in motiva dramsko obdelala sredi osemdesetih. Povzema motiv čezgrobne in nadčasne ljubezni, da bi ga oklestila vsakršne idealitete in ga sklatila na pragmatična tla, da bi ga umestila v ljubezni nenaklonjeno, opravljivo in do konca zamerljivo srenjo, kjer vedo vsi vse o vsakomur," je o predstavi zapisal Matej Bogataj. Foto: Mare Mutić

Gre za predstavo, ki je dobitnica več nagrad, med drugim je na lanskem Borštnikovem srečanju prejela nagrado Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev v sezoni 2013/14, igralka Ana Urbanc in skladatelj Branko Rožman pa sta dobila nagradi za mlado igralko za vlogo Prve Micke in za glasbo.

S shizofrenijo do kar dveh junakinj ene zgodbe
Drama ima korenine v istoimenski ljudski pesmi in tudi v Prešernovi predelavi Burgerjeve Lenore. Makarovičeva je temo obdelala pretresljivo in drugače, jo uzrla iz drugih zornih kotov. Tako skozi shizofrenijo uvede dve junakinji, dve Micki, ki se bojujeta za prevlado oziroma preživetje. Ob njiju je tu še sveti Tadej, potovec, videc, spovedovalec grehov, pa dve materi - Mickina in Mlinarjeva.

V predstavi, ki je nastala v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj, poleg Urbančeve nastopajo Vesna Pernarčič, Miha Rodman, Aljoša Ternovšek, Darja Reichman, Borut Veselko, Vesna Jevnikar, Judita Polak in Ciril Roblek.

Od identitete in odgovornosti do osebne in družbene travme
Podobno kot v preteklih letih so v središču mednarodnega gledališkega festivala Teszt predstave, ki obravnavajo kulturne, družbene, politične in psihološke teme, kot so identiteta, odgovornost, osebna in družbena travma. To je, kot poudarjajo, odlična priložnost, da svojo produkcijo in poslanstvo, ki temelji na družbeni kritičnosti, predstavijo še mednarodni javnosti, so sporočili iz Prešernovega gledališča Kranj.

Letošnji festival Teszt poteka od 22. do 29. maja, na njem pa se bo predstavilo deset ansamblov iz Makedonije, Hrvaške, Srbije, Madžarske, Romunije, Italije, Slovenije, Bosne in Hercegovine, Poljske in Belgije, Mrtvec pride po ljubico pa je na sporedu drevi.