V Velenju, enem od petih partnerskih Maribora pri projektu Evropske prestolnice kulture 2012, so EPK pozdravili tudi z grafitom na steni premogovnika. Foto: BoBo
V Velenju, enem od petih partnerskih Maribora pri projektu Evropske prestolnice kulture 2012, so EPK pozdravili tudi z grafitom na steni premogovnika. Foto: BoBo
Pikin festival
V Velenju tudi v letu EPK med drugim stavijo na že uveljavljeni otroški Pikin fstival. Foto: Pikin festival
EPK od ideje do izvedbe

EPK Maribor 2012 je prvi v zgodovini tega evropskega kulturnega projekta, pri katerem sodeluje več partnerskih mest. "To dela ta projekt še bolj pester in še bolj zanimiv," je na tiskovni konferenci v Mariboru poudaril koordinator zavoda Maribor 2012 za partnerska mesta Borut Pelko. "Ideja ob kandidaturi je bila, da se združi več mest v tako imenovani vzhodni kohezijski regiji, ki nujno potrebuje določen razvojni preboj," je dodal.

Partnerska mesta s svojimi vsebinskimi poudarki
Vsako sodelujoče mesto je pripravilo svoj program, povezujejo pa jih skupni in mrežni projekti, nastali v produkciji zavoda Maribor 2012. Velenje se je osredotočilo na svojo industrijsko dediščino, Ptuj na pustno izročilo, Novo mesto na arheološko zapuščino, Murska Sobota na kulturo podeželja, Slovenj Gradec pa na sloves mesta miru.
Med pomembnejšimi dogodki v Velenju je velenjski koordinator EPK-ja Peter Groznik navedel Pikin festival, Vodno mesto in projekte Muzeja premogovništva. V Novem mestu je Sandra Boršić navedla projekte Mesto situl, Človek z bombami in Fotopub. Na Ptuju so po besedah Maje Leber na prvem mestu kurentovanje in poletni festivali. V Murski Soboti je že na ogled razstava o slovanski poselitvi Pomurja, Mojca Breščak je opozorila še na festival Fronta, mrežni projekt Uf, industrija ter Sledi panonskih muz. V Slovenjem Gradcu bodo med drugim v okviru EPK-ja izvedli projekte Oživljeni zven preteklosti s skladateljem Hugom Wolfom ter festival Urška.

Glede na prispevani delež so zadovoljni
Vsa partnerska mesta bodo imela tudi svoje otvoritvene slovesnosti. EPK bodo 20. januarja odprli v Slovenj Gradcu, dan pozneje še v Velenju, 28. januarja v Novem mestu, 4. februarja v Murski Soboti, kot zadnji pa bodo to storili 10. februarja na Ptuju.
Čeprav je bilo v minulem letu nekaj trenj med Mariborom in partnerskimi mesti, so vsi predstavniki danes zatrdili, da mesta dobro sodelujejo in so zadovoljna s svojo vlogo v EPK-ju. "Treba se je zavedati, da je Maribor nosilec in 50-odstotni deležnik projekta. Glede na delež, ki ga mi prispevamo, smo zadovoljni," je pojasnila Boršićeva. Partnerska mesta bi si po besedah Mojce Breščak "morda želela le malo več pozornosti pri promociji EPK-ja v tujini".

EPK od ideje do izvedbe