Kultura
(7)
11. september
Knjiga Renate Salecl, naslovljena O tesnobi, ki je v slovenščini izšla leta 2007 pri založbi Sophia, je nastala v obdobju po terorističnem napadu v ZDA, 11. septembra 2001, ko so mediji povsod po svetu začeli govoriti, da živimo v novem obdobju tesnobe. Foto: EPA
Renata Salecl
Renata Salecl bo kot posebna gostja nastopila na velikem knjižnem sejmu Feria de Editores, torej Sejmu založnikov v Buenos Airesu. Predstavila bo španski prevod svoje knjige O tesnobi, ki jo je pod naslovom Angustia izdala buenosaireška založba Godot. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Razmišljanja o tesnobi, ki je nastopila po 11. septembru, prevedena iz slovenščine v španščino

Renata Salecl gostja knjižnega sejma v Buenos Airesu
11. avgust 2018 ob 13:11
Buenos Aires - MMC RTV SLO, STA

"Prek analize vseh teh zagat knjiga Renate Salecl pokaže, kako se dojemanje tesnobe v družbi spreminja in kako je k porastu tesnobe danes največ prispeval spremenjen odnos, ki ga ima posameznik do samega sebe in do svojega mesta v družbi," so o delu O tesnobi zapisali pri založbi Sophia.

Slovenska filozofinja, sociologinja in raziskovalka Renata Salecl bo danes kot posebna gostja nastopila na velikem knjižnem sejmu Feria de Editores, torej sejmu založnikov v Buenos Airesu. Predstavila bo španski prevod svoje knjige O tesnobi, ki jo je pod naslovom Angustia izdala buenosaireška založba Godot.

Eden najbolj obiskanih knjižnih sejmov
Sicer pa sta poleg Saleclove osrednja gosta sejma še mladi mehiški pisatelj Eduardo Rabasa, soustanovitelj mehiške založbe Sexto Piso, ter Portoričan Eduardo Lalo, ki sicer živi, ustvarja in predava v ZDA.

Sejem Feria de Editores poteka od petka do nedelje in velja za enega najbolj obiskanih knjižnih sejmov v Južni Ameriki, saj se na 250 stojnicah predstavljajo znane založniške hiše iz Latinske Amerike in Španije, piše na spletni strani sejma, ki ga je pred sedmimi leti ustanovila prav založba Godot.

Obdobje tesnobe, v katerem živimo
Dotična založba naj bi v prihodnjih letih izdala še nekaj knjig Renate Salecl, med njimi tudi njeno uspešnico Izbira (Choice), ki je doslej prevedena že v več kot 15 jezikov, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Renata Salecl je bila tudi gostja MMC-jevega podcasta Številke:
Nevroznanost v črnem scenariju lahko vodi do Posebnega poročila


Sicer pa je knjiga O tesnobi, ki je v slovenščini izšla leta 2007 pri založbi Sophia, nastala v obdobju po terorističnem napadu v ZDA, 11. septembra 2001, ko so mediji povsod po svetu začeli govoriti, da živimo v novem obdobju tesnobe.

Novo tisočletje, nove zagate
Na začetku novega tisočletja so se ljudje poleg s teroristično nevarnostjo soočili tudi s pojavom raznih novih virusov, nevarnostjo ekoloških katastrof in ekonomskih kriz. Hkrati pa so se ukvarjali z vedno novimi zagatami v zasebnem življenju – od problematičnosti oblikovati ljubezenska razmerja, novih oblik starševstva in veliko negotovostjo na delovnem mestu.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
HOR
# 11.08.2018 ob 15:31
"...Novo tisočletje, nove zagate
Na začetku novega tisočletja so se ljudje poleg s teroristično nevarnostjo soočili tudi s pojavom raznih novih virusov, nevarnostjo ekoloških katastrof in ekonomskih kriz. Hkrati pa so se ukvarjali z vedno novimi zagatami v zasebnem življenju – od problematičnosti oblikovati ljubezenska razmerja, novih oblik starševstva in veliko negotovostjo na delovnem mestu..."


...
To so manipulativna jajca, ki jih prodajajo masovni mediji MSM za promoviranje raznih agend...
Terorizem smo imeli že v prejšnjem stoletju, v Evropi celo avtohtono domačega, čeprav med drugim tudi iniciranega iz tujine, na začetku prejšnjega stoletja je morila španska gripa, na sredi pa otroška paraliza, stoletja nazaj pa je kuga ponekod tudi več, kot prepolovila prebivalstvo, itd.,...
Tudi zrak in okolje so bli v prejšnjem stoletju bolj onesnanženi v urbanih okoljih, zgodil se je tudi radioaktivni Černobil, da množice nuklearnih poskusov in velikih ekoloških katastrof in lakote niti ne omenimo. Bil so tudi ekonomske krize, kot naftna kriza, itd., na začetku prejšnjega stoletja pa največji zlom borz. Bili sta dve svetovni vojni in holokavst...
Ukvarjanje z vedno novimi zagatami v zasebnem življenju – od problematičnosti oblikovati ljubezenska razmerja (večja emnacipacija in družbena vloga žensk,pravica do splava, kontracepcja, svobodnejša spolnost) do novih oblik starševstva (matere samohranilke, neporočene ali ločene) je bilo tudi prisotno. Negotovostjo na delovnem mestu pa ni bilo samo v socijalizmu in komunizmu, drugje pa je vdno bila, pa tudi v Yu socijalizmu se je brezposelnost in slaba plača reševala z delom v tujini, oziroma z izseljevanjem...
hernandez
# 11.08.2018 ob 20:55
tudi jaz menim, da 'nova tesnoba' nima nobene zveze z 9/11, to je marketinški trik.

Bolj ima to zveze s kapitalističnim pritiskom na čedalje bolj nesigurna delovna mesta, zaradi katerih so ljudje pod večjim stresom, prihajajo domov izžeti in imajo čedalje manj časa in energije za družino, prijatelje, hobije... svoje je dodal še razmah digitalne tehnologije, zaradi katere se ljudje čedalje bolj odtujujejo, internet nas pa neprestano bombardira z negativnimi novicami (tudi če jih ne odpreš - dovolj je že prebiranje naslovov, da se ti ta negativa podzavestno kopiči).
Ples
# 12.08.2018 ob 01:08
@HOR
To so manipulativna jajca, ki jih prodajajo masovni mediji MSM za promoviranje raznih agend...

To, da terorizem, onesnaževanje, spremembe v zasebnem življenju niso nekaj novega, je itak dejstvo. Ampak razlaganje vsega tega (ali vsaj poskus razlaganja) je nekaj drugega.
Ne poznam omenjene knjige, od Saleclove sem prebrala samo Izbiro (in mi je dala mislit) - ne vem, kakšno agendo točno ji pripisuješ?
Mogoče lahko rečemo, da ima vsak filozof neko svojo agendo. Ker agenda je en tak raztegljiv pojem ... Je vsaka agenda slaba?
HOR
# 12.08.2018 ob 01:08
To je vzrok za najglobljo novo staro družbeno tesnobo...
klik...
klik...
HOR
# 12.08.2018 ob 00:40
@Funai
# 11.08.2018 ob 20:21
"...HOR, mogoce si v sskj kdaj preberi razlago besede -terorizem..."


Kakorkoli se obrne kontekst uporabe pojma je to star pojav in tako na novo le, kot odkritje tople vode...
HOR
# 11.08.2018 ob 15:44
Še posebna previdnost pa je potrebna pri medijskem (MSM) povezovanju človeške tesnobe s poudarkom na "novo obdobje tesnobe", ki je nastopila po terorističnem napadu 9/11 (11.9.2001).
Pa četudi gre v primeru Renate Salecl ob tem mogoče le za bolj tržne prijeme...
Funai
# 11.08.2018 ob 20:21
HOR, mogoce si v sskj kdaj preberi razlago besede -terorizem.
Kazalo