Bob Dylan se v londonski galeriji Halcyon predstavlja kot slikar. Foto: EPA
Bob Dylan se v londonski galeriji Halcyon predstavlja kot slikar. Foto: EPA

Te hladne, ogromne strukture mi nič ne pomenijo v svetu, kot ga vidim sam oziroma kot ga želim videti.

Bob Dylan
false
Slavni kantavtor velja za ikono 20. stoletja. Foto: EPA

Razstava olj na platnu, akrilov in akvarelov, naslovljena The Beaten Path, razkriva drugačno plat 75-letnega umetnika. Njegovo pravo ime je Robert Allen Zimmerman, z vizualnimi umetnostmi pa se je začel spogledovati v začetku 60. let 20. stoletja, za slikarstvo ga je še posebej navdušila tedanja partnerka Suze Rotolo. V tem času je med drugim oblikoval ovitek za album kanadske skupine The Band z naslovom Music from the Big Pink iz leta 1968, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Pred Londonom je Dylan svoja dela razstavljal v Milanu in New Yorku. Vodja londonske galerije Halcyon Paul Green je dejal, da jim je razstava Dylanovih del v veliko čast, še posebej ob dejstvu, da je glasbenik letos prejel ugledno Nobelovo nagrado za literaturo. Dylan vse od 60. let ni nikoli prenehal slikati, veliko pa je skiciral tudi med turnejami, je še dodal Green.

"Hladne, ogromne strukture mi ne pomenijo nič"
Razstava The Beaten Path predstavlja, kaj vse je Dylan v preteklih dveh letih videl med potovanji po ZDA. Na slikah so tako velemesta kot širne puščave, a je glasbenik pri ustvarjanju povsem samosvoje izbiral motive in ni slikal tistega, kar bi morda od njega pričakovali. V San Franciscu je na primer upodobil prodajalca hrane iz kitajske četrti, ne pa stolpnic in hiš v viktorijanskem slogu. "Te hladne, ogromne strukture mi nič ne pomenijo v svetu, kot ga vidim sam oziroma kot ga želim videti," je pojasnil Dylan.

Največje delo na razstavi prikazuje "neskončno avtocesto", ki simbolizira, da je Dylan vselej na poti, med dvema mestoma ali med dvema hoteloma. Green je razkril, da gre za njegovo največje delo in da je monumentalno v vseh pogledih.

Kantavtor velja za ikono 20. stoletja, nedavno pa je prejel tudi Nobelovo nagrado za književnost, in sicer "za nov pesniški izraz v ameriški pesniški tradiciji". Po daljšem molku je glasbenik pretekli teden vendarle javil, da nagrado sprejema, v pogovoru za britanski časopis Telegraph pa je povedal, da se bo podelitve nagrade decembra v Stockholmu udeležil, če bo le mogoče.

Spodaj so Dylanova slikarska dela z razstave v londonskem Halycomu leta 2010. Foto: EPA

Te hladne, ogromne strukture mi nič ne pomenijo v svetu, kot ga vidim sam oziroma kot ga želim videti.

Bob Dylan