Galerija Škuc ustvarjanje Jasmine Cibic predstavlja z deli zadnjih let in elementi povsem novih projektov, ki jih javnost še ni imela priložnost videti. Foto: Galerija Škuc
Galerija Škuc ustvarjanje Jasmine Cibic predstavlja z deli zadnjih let in elementi povsem novih projektov, ki jih javnost še ni imela priložnost videti. Foto: Galerija Škuc
Polonca Lovšin, Back to the City, 2011
Polonca Lovšin, Back to the City, 2011. Foto: Galerija P74
Tomaž Furlan, scratch the surface, 2013.
Tomaž Furlan, Scratch the surface, 2013. Foto: Galerija P74

Na sejmu, ki se začenja v četrtek in se bo sklenil 5. oktobra, bodo galerije iz srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope predstavljale sodobne umetnine s področij slikarstva, grafike, fotografije, inštalacije in performansa.

Galerija P74 mednarodni likovni javnosti predstavlja delo Polonce Lovšin in Tomaža Furlana. Lovšinova, vizualna in intermedijska umetnica ter arhitektka, se v raziskavah loteva dinamičnega odnosa med urbanim in ruralnim, lokalnim in globalnim, teme samooskrbe ter filozofije "naredi sam". Njene večletne raziskave služijo kot osnova za izdelavo kolažev in videoanimacij, t. i. risank za odrasle.

Tomaža Furlana zanima razkrivanje patoloških stanj sodobne družbe. Pojem stroja razume kot metaforo, a tudi kot inovativno ustvarjalno polje za konstruiranje in proizvajanje še novih, nikoli videnih oblik strojev. Njegovi stroji so v svoji funkciji in sestavi izpeljani do skrajnih mogočih, absurdnih meja. V svojih skulpturah in videu se osredotoča na tiste elemente, ki ključno opredeljujejo ta skupek nesmislov - enolično in neskončno mnogo ponovitev enega in istega zaporedja različnih opravil, gibov, kjer ni zaznati končnega, logičnega cilja.
Pogled v najnovejše delo Jasmine Cibic
Škuc predstavlja ustvarjanje trenutno v Londonu živeče umetnice Jasmine Cibic, ki jo zanimajo predvsem fotografija, film in instalacije. Umetnica je s projektom Za naše gospodarstvo in kulturo lani Slovenijo uspešno zastopala na 55. mednarodnem umetnostnem bienalu v Benetkah. Obiskovalci Viennafaira se bodo lahko seznanili z njenimi deli zadnjih nekaj let in elementi iz njenih najnovejših projektov, ki javnosti še niso bili predstavljeni.
Od mladih avstrijskih umetnikov do kulturnih institucij v Azerbajdžanu
Tradicionalni sejem vsako leto na Dunaj privabi vrsto kustosov, zasebnih zbirateljev, predstavnikov muzejev in galerij, umetnikov, umetnostnih kritikov in drugih ljubiteljev umetnosti. Organizatorji so pripravili tudi bogat spremljevalni program. Pod naslovom Dialog: Nove energije denimo pet romunskih galerij predstavlja razvoj mladih umetniških institucij v Romuniji. Na razstavi Cona 1 bo mogoče videti dela mladih avstrijskih umetnikov, na razstavi z naslovom Vienna Focus pa se bodo predstavile različne kulturne institucije iz Azerbajdžana. Strokovnjaki s področja sodobne umetnosti bodo na dogodku Dunajski pogovori spregovorili o akterjih, organizaciji in prireditvenih programih s področja sodobne umetnosti, ugledni zbiratelji umetnin pa so povabljeni na pogovore zbirateljev.