Kultura
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 10 glasov Ocenite to novico!
Razstava Onkraj zidu
Na posnetkih, projiciranih na ostanek Berlinskega zidu, je mogoče med drugim videti vzhodnonemške vojake, ki patruljirajo ob zidu. Foto: Reuters
Stefan Roloff
Avtor projekta ameriško-nemški umetnik Stefan Roloff izpostavlja, da je razstava še posebej pomembna v času, ko želi Donald Trump postaviti zid ob meji z Mehiko. Foto: Reuters

Dodaj v

"Zidovi obstajajo, odkar obstajajo ljudje"

Razstavni projekt na ostanku Berlinskega zidu
12. avgust 2017 ob 11:29
Berlin - MMC RTV SLO, Reuters

"Menim, da ne gre nujno za zgodovinski projekt, čeprav postavlja na ogled stvari iz časa, ki je minil. Gre za stalni pojav. Zidovi obstajajo, odkar obstajajo ljudje, in na žalost bodo obstajali še naprej," pravi umetnik Stefan Roloff, avtor razstave Onkraj zidu.

Najdaljši ohranjeni del berlinskega zidu je prizorišče razstave, ki prinaša projekcije posamičnih posnetkov iz videov, ki jih je z zahodne strani zidu leta 1984 posnel ameriško-nemški umetnik Stefan Roloff. Posnetki v okviru razstavnega projekta Onkraj zidu se raztezajo na 229 metrih ostanka zidu in so projicirani na njegovo zahodno stran.

13. avgust 1961 - dan začetka gradnje zidu
Namen projekta je ohranjanje spomina na zid, ki ga je vzhodnonemška oblast začela graditi 13. avgusta 1961 oziroma so na ta dan začrtali mejo med sektorji; tako se je ta dan zapisal v zgodovino kot dan začetka gradnje zidu. Ta je padel šele 9. novembra 1989 in to je bil tudi najočitnejši začetek konca totalitarnih režimov na evropskih tleh.

"Obstaja zelo malo avtentičnih lokacij, kjer lahko še vedno vidite, kar je ostalo od zidu," je na novinarski konferenci povedal Klaus Lederer, berlinski senator, pristojen za kulturne in evropske zadeve.

Intimne usode prebivalcev Vzhodnega Berlina
Na razstavi je mogoče med drugim videti posnetke vzhodnonemških vojakov, ki gledajo skozi daljnogled, se vzpenjajo po lestvah na stražarske stolpe in patruljirajo ob zidu. Hkrati so prikazane tudi zgodbe in silhuete ljudi, na življenja katerih je zid močno vplival.

Med drugim je na posnetkih viden moški, ki ga je oblast obtožila fetišizma, nato ženska, ki je bila aretirana zaradi razglednice, ki jo je prejela od prijatelja iz Zahodnega Berlina, in še ena ženska, katere stanovanje je bilo polno Stasijevih prisluškovalnih naprav.

Naključno srečanje v združenem mestu
Mario Roellig
je ena izmed žrtev, katerih zgodba je izpričana v okviru projekta Onkraj zidu. Tajna policija Stasi ga je zaslišala in zaprla, potem ko je poskušal pobegniti na Zahod, da bi lahko zaživel skupno življenje s svojim partnerjem. Roelling se še danes živo spominja, da mu je eden od zasliševalcev dejal, da ga bodo našli kjer koli.

Mnogo let kasneje, ko je zid že padel in je Roellig delal kot prodajalec, je v kupcu, ki je povpraševal po cigarah, prepoznal svojega zasliševalca. Dejansko ga je Roellig ob tej priložnosti vprašal, ali se mu namerava opravičiti, vendar je bil ob tem deležen zgolj kričanja, da je bila njegova kazen povsem upravičena.

Ko se naenkrat znajdeš na napačni strani
"Zame je pomembno govoriti o tem, da se lahko znebim strahu pred tem krajem, tistim časom in predvsem pred storilci, ki so še vedno nekje naokoli," pojasni Roellig, ki danes živi v zahodnem delu nemške prestolnice.

Ob tem še pove, da spomini še vedno vzniknejo na plano, ko prečka nekdanjo mejo, in da še danes ni sposoben prenočiti na domu svojih staršev v vzhodnem delu Berlina. "Tudi vse do današnjega dne ne morem ostati tam čez noč, saj me preganja misel, da bo zid ponovno zrasel in da se bom ponovno znašel na napačni strani," še doda.

Avtor projekta Stefan Roloff izpostavlja, da je razstava še posebej pomembna v času, ko želi predsednik ZDA Donald Trump zgraditi zid ob meji z Mehiko.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
patriot1970
# 12.08.2017 ob 12:02
Avtor projekta Stefan Roloff izpostavi, da je razstava še posebej pomembna v času, ko želi predsednik ZDA Donald Trump zgraditi zid ob meji z Mehiko.

Kaj avtor razstave ni bil nič zaskrbljen,.....in ni pripravil nobene razstave....ko je Bill Clinton napovedal izgradnjo zidu?
Karantanc+
# 12.08.2017 ob 12:22
1. Meje so naravne in nujne. A vi v svojo hišo dovolite vstop komurkoli da dela karkoli?
2. Narod je razširjena družina, država je hiša.

Vem, da vi kozmopolitanci tega ne @sprejemate, a apeliram na razum:

- če na vprašanje v točki 1. odgovorite z "ne" in temu dodate še idejo v 2. točki,
zakaj potem podpirate masovne migracije nebelcev v bele države?
patriot1970
# 12.08.2017 ob 12:13
Kakšen "plehnat" umetnik,.........ki v vsej svoji "brezmejni umetniški širini" ne zmore najti razlike v namenu,..... med Trumpovim in Berlinskim zidom!
rooster
# 12.08.2017 ob 12:27
Zidovi obstajajo, odkar obstajajo ljudje, in na žalost bodo obstajali še naprej,"

torej tip svojega stanovanja (hiše) nima obzidanega?
Micesar
# 12.08.2017 ob 12:02
Zidovi se rušijo v moji glavi, stene pokajo pod težo alkohola...
Kazalo