Ana Desetnica je izvrstna zabava za mlajše. Foto: Bojan Okorn
Ana Desetnica je izvrstna zabava za mlajše. Foto: Bojan Okorn
Ana Desetnica je letos prvič obiskala tudi Krško. Foto: Žiga Kump

Od 26. junija je festival obiskal deseterico slovenskih mest, v katerih je Gledališče Ane Monro skupaj z lokalnimi soorganizatorji pripravilo okoli 180 brezplačnih dogodkov.

Gledališče Ane Monroe si je zadnja tri leta prizadevalo, da bi festival zaživel čim širše po vsej Sloveniji, kar jim je tudi uspelo. "Letos, ko sem hodil naokoli po slovenskih krajih, sem to resnično začutil … nisem bil obiskovalec in gledalec Ane Desetnice, bil sem gledalec sežanske Ane Desetnice, pa novogoriške Ane Desetnice … Seveda je posebno doživetje, ko se nekje Ana Desetnica zgodi prvič. Lani je bila to Sežana, letos Krško, in navdušen sem nad lokalnimi soorganizatorji, ki se povezujejo v želji, da svojemu mestu, svojim občanom ponudijo bogato kulturno ponudbo," je ob koncu 12-dnevnega festivala dejal Goro Osojnik, vodja Gledališča Ane Monro in direktor festivala Ana Desetnica.

Kot je dodal, je poleg širjenja festivala na nova prizorišča letos poseben presežek ponudila tudi nova generacija slovenskih uličnih umetnikov, ki so suvereno stopili ob bok tujim.
Konec avgusta Gledališče Ane Monro odhaja na gostovanje na Nizozemsko, kjer bo na mednarodnem festivalu uličnega gledališča Spoffin uprizorilo predstavo Mati Korajža, veliko koprodukcijo, ki je bila lani uspešna na slovenskih ulicah.