Praznovanje bo v soboto uvedla predstava Rosas danst Rosas v koreografiji De Keersmaekerjeve in izvedbi skupine Rosas. Foto: Jean-Luc Tanghe
Praznovanje bo v soboto uvedla predstava Rosas danst Rosas v koreografiji De Keersmaekerjeve in izvedbi skupine Rosas. Foto: Jean-Luc Tanghe
Pregled svojega bogatega ustvarjalnega opusa bo predstavil tudi flamski ustvarjalec Thierry De Mey.
Pregled svojega bogatega ustvarjalnega opusa bo predstavil tudi flamski ustvarjalec Thierry De Mey. Foto: A.Pequin
Praznovanju se bo pridružila tudi izraelska koreografinja Sharon Eyal.
Praznovanju se bo pridružila tudi izraelska koreografinja Sharon Eyal. Foto: Zavod En-Knap

Dogajanje bo v Španskih borcih in drugod potekalo med 11. in 26. majem. V goste prihajata obnovljeni kultni sodobno-plesni predstavi flamskih koreografov Anne Terese De Keersmaeker in Wima Vandekeybusa. Predstava Rosas danst Rosas v koreografiji De Keersmaekerjeve in izvedbi skupine Rosas bo v soboto uvedla praznovanje. Skupina Ultima Vez pa prihaja s priredbo predstave Česar se telo ne spomni v koreografiji Vandekeybusa. Za uvod bodo predvajali tudi njegovo filmsko priredbo plesno-gledališke predstave Pur z naslovom Onostranstvo.

Med tujimi gosti je umetniški vodja Centra kulture Španski borci Iztok Kovač omenil še gostovanje izraelske koreografinje Sharon Eyal. Na sporedu bo predstava Plafona, ki jo je Eyalova ustvarila z Gaijem Beharjem za 11-člansko zasedbo plesne skupine Nacionalnega gledališča v Oldeburgu. Pregled svojega bogatega ustvarjalnega opusa bo predstavil tudi flamski ustvarjalec Thierry De Mey.

Belgijski začetki skupine
Kovač je plesno skupino En-Knap ustanovil leta 1993 v belgijskem mestu Leuven, leto pozneje pa jo je v Ljubljani prijavil kot produkcijski zavod. Od ustanovitve do danes se zavod lahko pohvali s produkcijo 60 plesnih predstav in 18 drugih projektov, pod njegovim okriljem pa je med drugim nastalo tudi pet plesnih in šest dokumentarnih filmov. Za predstave so prejeli več kot 20 nagrad, v tujini so gostovali več kot 500-krat.

Neforme in velika zabava
En-Knap od leta 2009 upravlja Španske borce. V sklopu praznovanja bodo v Mostah med drugim pripravili poseben dogodek Neforme, na katerem bodo nastopili številni nekdanji sodelavci zavoda.

Velika zabava se obeta na dan 20. obletnice zavoda 18. maja, ko bodo uprizorili posebno različico predstave Pozor, hud ples!. Sledila bo kratka predstavitev najnovejšega filmskega sodelovanja med Kovačem in Sašom Podgorškom Vašhava, ki pa bo predvidoma končano septembra.

Tudi sicer bodo praznovanje zaznamovale številne filmske projekcije, ob 20-letnici pa je izšel komplet DVD-jev s plesnimi filmi zavoda En-Knap, nastalimi med letoma 1995 in 2006.

"Sokol na plesnem nebu"
Kot pravi poznavalka sodobnega plesa in direktorica Slovenskega mladinskega gledališča Uršula Cetinski, je En-Knapu in Kovaču uspelo vpisati Slovenijo na zemljevid evropskega in svetovnega sodobnega plesa. Dodala je, da so bili En-Knapovci prav v času belgijskega booma "pomemben sokol na sodobnoplesnem nebu, kar še vedno so".