Shakespeare se je po nekaterih predvidevanjih rodil 23. aprila leta 1564, v Stratfordu ob reki Avon. Foto: EPA
Shakespeare se je po nekaterih predvidevanjih rodil 23. aprila leta 1564, v Stratfordu ob reki Avon. Foto: EPA

Gledališki zgodovinar Geoffrey Marsh je zadnje desetletje natančno in podrobno raziskoval lokacijo domovanja angleškega dramatika in pesnika v 90. letih 16. stoletja, poroča CNN.

Marshevo iskanje se je začelo v trenutku, ko so leta 2008 odkrili elizabetinsko gledališče v Shoreditchu v Vzhodnem Londonu. Zgodovinar se je spraševal, kje je prebival Shakespeare v času, ko so tam igrali njegove predstave.

V bližini današnje postaje Liverpool Street
Predtem so že ugotovili, da je Shakespeare živel v središču Londona v bližini postaje Liverpool Street, ki je bila takrat znana kot župnija sv. Helene, potem ko je bil leta 1597/98 vpisan v evidenco davkoplačevalcev, vendar do zdaj niso vedeli, kakšna je natančna lokacija.

Marshevi izsledki raziskav dokazujejo, da je Shakespeare živel na posesti, ki je gledala na cerkev sv. Helene, prijavljen pa je bil kot najemnik družbe usnjarjev, ceha, ki je organiziral trgovino z elizabetinskim usnjem.

Velik izziv: dešifriranje nenavadnih črk
Nenavadno črkovanje je bilo velik izziv za dešifriranje in razlago dokumentov, a je Marshu vseeno uspelo analizirati zapise, ki so bili "osupljivo" ohranjeni in segajo vse do petdesetih let 15. stoletja.

Točno mesto, kjer je Shakespeare živel v Londonu, nam daje globlje razumevanje navdihov za njegovo delo in življenje.

.

"Točno mesto, kjer je Shakespeare živel v Londonu, nam daje globlje razumevanje navdihov za njegovo delo in življenje," je dejal Marsh, ki je tudi direktor oddelka za gledališče in performans muzeja Victoria in Albert.

"V nekaj letih po selitvi v London iz Stratforda je živel v eni izmed najbogatejših župnij v mestu, poleg odmevnih javnih osebnosti, bogatih mednarodnih trgovcev, zdravnikov in profesionalnih glasbenikov," na CNN-u povzemajo zgodovinarjevo izjavo javnosti.

Dodaja še, da bi življenje v kraju, kot je London, "izboljšalo Shakespearov status, medtem ko je razvijal svojo kariero, iskal družinski grb in načrtoval nakup impresivne in drage hiše v Stratfordu".

Igralec, režiser, dramaturg in dramski pisec
Po selitvi v London je Shakespeare najprej delal v gledališču kot pomožni delavec, nato pa se je preživljal kot igralec, režiser, dramaturg in dramski pisec. Leta 1599 je zavzel eno vodilnih mest v gledališču Globe, ki je bilo najznamenitejše angleško gledališče v elizabetinski dobi. V tem obdobju je napisal 36 dram, ki predstavljajo vrh svetovne dramatike.