Žiga Udir kot Jezus in Iztok Mlakar kot Hudič. Foto: Gledališče Koper/Jaka Varmuž
Žiga Udir kot Jezus in Iztok Mlakar kot Hudič. Foto: Gledališče Koper/Jaka Varmuž
Prizor iz predstave Pašjon
Ključno ob ugledališčenju Jezusovega življenja je navsezadnje prav vprašanje, kako bi Odrešenika in njegove vrednote danes sprejeli, ko je družba enako razslojena na obubožane in bogato družbeno elito. Koga bi Jezusova ljubezen prevzela, navdihnila z upanjem, očarala in koga prestrašila in ogrozila, kdo bi mu želel slediti, kdo ga izrabiti, kdo križati ... Foto: Gledališče Koper/Jaka Varmuž

Naslov sicer aludira na formo srednjeveške duhovne drame, ki je lahko vsebovala komične elemente, vendar Mlakar izpisuje Kristusovo življenje, delovanje in trpljenje v svojem izvirnem komičnem žanru z značilnim narečnim govorom in prepletom dramskih prizorov s songi.

Tako v 13 trinajstih prizorih in prologu svobodno interpretira legendo o Kristusu, le da tokrat z besedami nekoga, ki mu pri pripovedovanju evangelija do zdaj niso dali priložnosti, da bi spregovoril.

Pogled na zgodovinsko temo z današnjega vidika
Pašjon je napisan z vsem spoštovanjem do svetopisemskega izročila, saj Mlakar pri pisanju za oder enako kot v svojih songih rahločutno razpostavlja človeške vrline - ob soočenju z religiozno in zgodovinsko temo se ozira nazaj s točke, na kateri smo danes.

Igralec in kantavtor ter član novogoriškega dramskega ansambla Iztok Mlakar je ustvaril zavidljiv opus songov in komediji Duohtar pod mus! in Sljehrnik, ki sta v režiji Vita Tauferja in v koprodukciji Gledališča Koper in SNG-ja Nova Gorica doživeli več kot 350 ponovitev. Prejeli sta tudi vrsto nagrad in priznanj.

Ob Mlakarju v predstavi nastopajo Žiga Udir, Radoš Bolčina, Igor Štamulak, Gorazd Žilavec, Rok Matek, Tjaša Hrovat ter Matija Rupel in Nejc Cijan Garlatti v alternaciji. Scenograf predstave je Voranc Kumar, kostumografinja pa Barbara Stupica.

Predstavo, ki je nastala v sodelovanju z SNG-jem Nova Gorica, so premierno uprizorili v Gledališču Koper.