Davor Vugrinec je prvo sliko kupil 22 letih, do danes pa oblikoval obsežno zbirko z deli ključnih hrvaških umetnikov. Foto: Narodna galerija
Davor Vugrinec je prvo sliko kupil 22 letih, do danes pa oblikoval obsežno zbirko z deli ključnih hrvaških umetnikov. Foto: Narodna galerija
Vlaho Bukovac (Cavtat, 1955−Praga, 1922): Slikar Bela Čikoš Sesija (Bela Csikos Sessia) v ateljeju, 1896
Vlaho Bukovac (Cavtat, 1955−Praga, 1922): Slikar Bela Čikoš Sesija (Bela Csikos Sessia) v ateljeju, 1896. Foto: Narodna galerija
Mato Celestin Medović (Kuna na Pelješcu, 1857−Sarajevo, 1920): Pomlad / Vresje, 1908.
Mato Celestin Medović (Kuna na Pelješcu, 1857−Sarajevo, 1920): Pomlad / Vresje, 1908. Foto: Narodna galerija

V naslednjih dveh desetletjih je zbiranje umetnin preseglo raven konjička. Vugrinec ima namreč v Zagrebu svojo galerijo, dela iz svoje zbirke pa predstavlja tudi javnosti. Potem ko je bil izbor del iz njegove zbirke leta 2015 na ogled v zagrebškem umetniškem paviljonu, ga danes predstavljajo v Narodni galeriji v Ljubljani. Razstavo odpirajo danes ob 19.00, na ogled pa bo do 12. marca prihodnje leto.

Predstavljen izbor je na eni strani sijajen primer zbiralske ambicije, ki presega celo nekatere muzejske zbirke, so poudarili v Narodni galeriji, po drugi strani pa predstavlja slovenskemu prostoru nekaj pomembnih del hrvaške moderne. Na ogled je 65 slik in del na papirju ter 12 kipov, ki so jih ustvarili sopotniki, prijatelji in študijski kolegi slovenskih umetnikov, kot so bili Šubici ali pa Ažbe in impresionisti.

Hrvaško likovno ustvarjanje zastopajo umetniki Mato Celestin Medović, Vlaho Bukovac, Emanuel Vidović, Oton Iveković, Čikoš Sesija, Mirko Rački, Ljubo Babić, Miroslav Kraljević, Milivoj Uzelac, Marjan Trepše, Vilko Gecan, Vladimir Becić, Marino Tartaglia, Omer Mujadžić, Ivan Meštrović, Frano Kršinić in drugi.

Na umetnine čaka tudi do 20 let
Vugrinec pravi, da ni nikoli avtor tisti, na podlagi katerega se odloči za nakup. Da bi recimo kupoval dela tistih umetnikov, ki mu v zbirki manjkajo. Umetnina je zanj prvenstveno umetniško delo, od vsakega umetnika pa poskuša dobiti le najboljše.

Umetnine vselej kupuje premišljeno. Je izredno potrpežljiv zbiratelj, ki je pripravljen na želeno sliko dolgo čakati, pravi. Za 90 odstotkov slik iz njegove zbirke je bilo znano, kje so, in jih je čakal ter kupil, ko se je pojavila priložnost. Na nekatere čaka že 20 let, odkar je začel oblikovati zbirko.

Vsak prost trenutek namenil umetnosti
Davor Vugrinec se je rodil leta 1975 v Varaždinu, kariero pa začel pri nogometnem klubu Varteks. Leta 1996 je prvič nastopil v hrvaški državni reprezentanci in v njej ostal deset let. Skoraj deset let je igral v turških in italijanskih elitnih klubih. V hrvaški prvi nogometni ligi je s 146 zadetki najboljši strelec vseh časov. V svoji karieri je prejel en sam rdeči karton, a ne zaradi prekrška, ampak zaradi odbite žoge med gledalce ob sodniški odločitvi. Kot pravi, je ves prosti čas, ki ga je imel med treningi in tekmami, posvetil branju, ukvarjanju z umetninami in snovanju galerij oziroma muzejev. Postavitev, ki sta jo postavila Petra in Davor Vugrinec, spremlja tudi razstavni katalog.