Razstave
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 6 glasov Ocenite to novico!
false
Rimska kuhinja je marsikaj prevzela iz kuhinj stare Grčije in Orienta. Foto: Pokrajinski muzej Maribor
false
Rekonstruirana rimska steklenica iz 3. st. n. š. Foto: Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož
false
Ta teden so odprli tudi instalacijo Tanje Devetak in Eduarda Čehovina z naslovom Kuharica pridna, čedna je vse hvale vredna. Foto: Pokrajinski muzej Maribor

Kakšne so bile kuhinje v rimskih časih, ko so bili polhi poslastica?

Kuharica pridna in čedna je vse hvale vredna
15. junij 2017 ob 17:13,
zadnji poseg: 16. junij 2017 ob 09:58
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Pokrajinskemu muzeju Maribor se je pridružil tudi Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož z gostujočo razstavo o rimski kuhinji Kruha in iger. Ogledati si je mogoče rimsko shrambo, črno kuhinjo in obedovalnico.

"Na razstavi je nekaj zelo zanimivih in nenavadnih predmetov, na primer posoda za gojenje polhov, ki so bili v rimskem času poslastica," je pojasnila direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor Mirjana Koren, ki je tudi avtorica glavnega projekta Debata o kuhinji.

Rimska kulinarika je vplivala na prav vse kuhinje zahodnega sveta, tudi na našo. Ima bogato zgodovino, saj se je razvijala dolga stoletja in predstavlja nekakšen povzetek značilnosti kuhinj stare Grčije, pa tudi iz Orienta. Čisto vsaka rimska hiša ali stanovanje z jedilnico je običajno imelo prostor za kuhinjo. V večnadstropnih stavbah so bili veliki, udobni apartmaji z jedilnico in kuhinjo predvsem v nižjih nadstropjih. V višjih nadstropjih pa stanovanja kuhinj niso imela, pač pa so v njih kuhali na majhnih prenosnih ognjiščih, ki so jih v zimskem času uporabljali tudi za ogrevanje, so zapisali v opisu razstave.

Prebivalci revnih rimskih stanovanjskih četrti, kjer ni bilo ne vode ne kuhinj, so napol pripravljeno hrano nosili v končno obdelavo v najbližjo taverno, vodo pa so prinašali iz javnih vodnjakov. V vilah je bil kuhinji namenjen zelo skromen prostor, postavljena pa je bila na majhno notranje dvorišče poleg latrine, ki je bila največkrat povezana s cisterno za deževnico. V velikih hišah s kopalnico ali termami je bila kuhinja samostojen prostor z dimnikom, ki je odvajal dim in neprijetne vonjave.

Rimske kuhinje so bile majhne in temne. Glavni del kuhinje je predstavljalo ognjišče, praviloma postavljeno v kot, pravokotno in od 110 do 130 cm visoko ter 80 cm široko, z odprtino za drva. V kuhinji so samo pekli in kuhali, jedi pa so pripravljali v atriju ali v drugih prostorih gospodarskega trakta, kjer je bila tudi shramba.

Najpomembnejši prostor v hiši
Kuhinjo so si vzeli za glavno temo, ker po besedah Korenove predstavlja najzanimivejši in najpomembnejši prostor v hiši. "Po navadi je najdražji prostor, ker mora biti opremljen z največ instalacijami in je do izuma osebnih računalnikov tudi bil tehnološko najsodobnejši del hiše. Kuhinja je tudi središče doma, osrednji prostor razprav. Kuhinjo so imeli za izhodišče številni literati. Kuhinja je prostor, kjer se spopadajo tradicionalne vrednote z razvojem," je pojasnila.

Debata o kuhinji - Kitchen debate predstavlja tudi zaključek muzejske raziskave o podpohorskih lesarskih obratih. Na Pohorju se je namreč v drugi polovici 18. stoletja razvila živahna lesna proizvodnja, v kateri so lesno surovino predelovali v različne izdelke, ki so jih po cestah in reki Dravi dostavljali do kupcev.

Politična debata kot navdih za poimenovanje
Naslov razstave je interpretacija poimenovanja politične debate na najvišji ravni, ki jo je sprožila za politiko tako obskurna tema, kot je kuhinjska oprema. Kitchen debate oziroma kuhinjska debata se je vnela med Nikito Hruščovom in Richardom Nixonom 24. julija 1959 ob odprtju ameriške nacionalne razstave v Moskvi, na kateri so Američani prikazali štiri sodobne kuhinje, opremljene z najnovejšimi kuhinjskimi aparati. Medtem ko so Rusinje v dolgih vrstah čakale na ogled ameriških modernih kuhinj, njihov partijski sekretar na razstavi ni videl zgolj proizvodov, ki lajšajo gospodinjska opravila, ampak tudi intenco kapitalizma, da iz gospodinj napravi brezpravne potrošnice, je še pojasnila Korenova.

Kuharica čedna - hvale vredna
Ta teden je sledilo tudi odprtje instalacije Tanje Devetak in Eduarda Čehovina z naslovom Kuharica pridna, čedna je vse hvale vredna. Avtorja sta se osredotočila na vezenine na kuhinjskih in stenskih prtičih ter misli, ki so upodobljene na njih.

Projekt Debata o kuhinji bodo v muzeju izvajali do konca prihodnjega leta, uradno pa so ga zagnali prejšnji teden z razstavo kuhinjskega pohištva, pripomočkov, posod in tekstila, ki jih hranijo v Pokrajinskem muzeju Maribor. Najstarejši razstavljeni predmet so vratca stenskih omar z začetka 17. stoletja, najmlajša pa je Marlesova kuhinja Maksima iz leta 1970, ki je bila v uporabi še lani.

VIDEO
Debata o kuhinji v Pokrajinskem muzeju Maribor
G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Micesar
# 15.06.2017 ob 19:49
polhi so še zdej poslastica.
evaevi
# 16.06.2017 ob 00:45
KUharica pridna in čedna :)

še pred par desetletji je vsaka kmečka kuhinja imela na steni vsaj kakšen prt, izvezen z modro nitjo. Izvezla ga je seveda domača gospodinja lastnoročno, verzi pa so bili namenjeni moralni vzgoji :)

Prijateljičina mama je obesila na steno lastnoročni izdelek:
Ako žena grdo gleda, tudi možu je hudo,
rajši v krčmi ti poseda, zato ženka, glej lepo!


in nad štedilnikom še eden:
Iz moke, jajca in masti znam prav dobro kuhati!
Kekec99
# 15.06.2017 ob 20:12
Jaz sem bil povabljen na polharijo, okusno.
sagrada
# 17.06.2017 ob 02:19
Drugače pa Heston Blumenthal Troyan's Pig
Ne moreš verjet, da je šel po sledeh rimljanskih pojedin in na koncu zašel na Bloke. Seveda, da so ga naučili kako se pripravi polha.....
sagrada
# 17.06.2017 ob 02:12
://www.google.si/amp/www.food.com/amp/re
cipe/conditum-paradoxum-konditon-530486

Skera.... Conditum paraxum... vino rimljanov
skera
# 15.06.2017 ob 19:24
Lahko bi nam priskrbeli kakšen recept iz tega obdobja.
Kazalo