Razstave
(5)
Podarjeni agregat bo del stalne muzejske razstave Reški torpedo - prvi na svetu v nekdanjem reškem železniškem skladišču. Foto: Mestni muzej Reka

Dodaj v

Ljubljanski hotel je muzeju na Reki podaril agregat - za razstavo Reški torpedo

Bil je rezervni vir elektrike v ljubljanskem hotelu M
10. julij 2018 ob 09:54
Reka - MMC RTV SLO, STA

Skoraj pol stoletja star agregat z dizelskim motorjem, ki je bil rezervni vir elektrike v ljubljanskem hotelu M, je od ponedeljka v lasti muzeja mesta Reka.

Podarjeni agregat bo del stalne muzejske razstave Reški torpedo – prvi na svetu v nekdanjem reškem železniškem skladišču, so potrdili v mestnem reškem muzeju.

Darilo reškemu muzeju tehta 1,4 tone
Agregat je bil leta 1973 izdelan v reški tovarni Torpedo in je še vedno uporaben. V ponedeljek so ga prepeljali iz Ljubljane s posebnim tovornjakom. Darilo reškemu muzeju tehta 1,4 tone in bo del razstave o zgodovini reške tovarne Torpedo, je povedal tiskovni predstavnik reškega muzeja Velid Džekić.

Poreklo agregata v Hotelu M so razkrili strokovnjaki tehničnega muzeja v Ljubljani in o tem obvestili kolege iz skupnosti tehnične kulture na Reki, je dodal. Mesto Reka je sprejelo donacijo ljubljanskega hotela kot tudi stroške prevoza agregata, ki meri 1,5 metra v višino, je širok 1,2 metra in dolg približno dva metra.

Nadomestni vir električne energije
Džekić je pojasnil, da so agregat v hotelu uporabljali kot nadomestni vir električne energije v primeru pomanjkanja elektrike, posebej za hotelska dvigala. Po njegovih informacijah so v hotelu posodobili naprave za nadomestne vire elektrike in se odločili stari agregat donirati.

V reškem muzeju izpostavljajo, da bo ljubljanski agregat po pregledu del stalne muzejske razstave o tovarni. Džekić ne dvomi, da bo nova muzejska pridobitev spodbudila pozornost velikega števila Rečanov, ki so bili povezani s tovarno ali se zanimajo za zgodovino mesta, kot tudi turistov, ki muzej obiskujejo.

Tovarna, ustanovljena leta 1853
Razstava govori predvsem o iznajdbi, razvoju in proizvodnji prvega torpeda, ki je bil narejen na Reki leta 1866, ko je bilo največje hrvaško pristanišče del avstro-ogrske monarhije. Razstavljeni so tudi drugi izdelki tovarne, v kateri so poleg različnih orožij proizvajali še tovornjake, traktorje, ladijske in druge motorje, agregate in različno potrošniško blago. Tovarna, ustanovljena leta 1853, je leta 2000 končala v stečaju.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
Do Brasil
# 10.07.2018 ob 10:37
Na kateri sliki je podarjen agregat? Zakaj sta sliki 3 in 7 rotirani za 90 stopinj?
torpedo-rijeka
# 10.07.2018 ob 13:45
Veliko hvala Sloveniji na ovoj donaciji. Agregat će uskoro biti izložen u stalnoj postavi. Ako prolazite ili dolazite u rijeku slobodno navratite na izložbu »Riječki torpedo – prvi na svijetu«.
Više informacija na:
https://www.facebook.com/Torpedo-1772579849651092/

Hvala Vam
Bevcan
# 10.07.2018 ob 11:40
A za 2x1,5x1,2 metra velik in 1,4 tone težak tovor rabiš poseben tovornjak?
ogenj
# 18.07.2018 ob 23:04
res jim se je bilo tega težko odrečt
Regedit
# 10.07.2018 ob 11:56
mislim da sem videl ta prevoz na avtocesti.zgledalo mi je kot turbina za elektrarno
Kazalo