Pesci trdi, da je odkril nov 'ključ' za interpretacijo ene najbolj slavnih verskih slik vseh časov, a nekateri strokovnjaki so že skeptični, češ da gre le za zapoznel val teorij zarote okoli vitezov templarjev, prostozidarstva in Leonardove vloge v vsem skupaj. Foto: Reuters
Pesci trdi, da je odkril nov 'ključ' za interpretacijo ene najbolj slavnih verskih slik vseh časov, a nekateri strokovnjaki so že skeptični, češ da gre le za zapoznel val teorij zarote okoli vitezov templarjev, prostozidarstva in Leonardove vloge v vsem skupaj. Foto: Reuters
Zadnja večerja
Center kompozicije predstavlja Kristusova figura, na njegovo levo in desno stran pa je umetnik razporedil apostole v štiri dinamične skupine po tri učence. Med temi so Kristusove besede povzročile nemir in razburjenje. Foto: EPA

Nova teorija, da se v Leonardovi freski Zadnja večerja skriva upodobitev Kristusa, ki blagoslavlja kruh in vino, je zbudila toliko zanimanja, da so se spletne strani s povezavami na sliko zaradi prevelikega obiska zrušile. Slika je tako ali tako še posebej razvpita od izbruha romana Da Vincijeva šifra, v katerem je Dan Brown postavil hipotezo, da na Jezusovi desni ne sedi apostol Janez, ampak Marija Magdalena, s katero naj bi bil poročen in imel otroka.

Vitez in mati z otrokom
Zdaj pa izvedenec za informatiko in ljubiteljski umetnostni zgodovinar Slavisa Pesci trdi, da je naletel še na nekaj zanimivega: če Zadnjo večerjo prekrije z njeno zrcalno podobo, se pojavi nova slika, v kateri lahko razberemo figuri, ki sta videti kot vitez templar in nekdo z dojenčkom v naročju; drža figur sama po sebi ne nakazuje, da je otrok Jezusov.

Za zdaj bo treba verjeti na besedo
Pesci je na vse skupaj sicer naletel po naključju, a pravi, da je zaradi nekaterih podrobnosti očitno, da ne gre za nikakršno naključje. Seveda je marsikdo želel na lastne oči preveriti, ali je v vsem skupaj kaj resnice - na italijanskih spletnih straneh (na primer leonardodavinci.tv, codicedavinci.tv, cenacolo.biz in leonardo2007.com), ki novo teorijo razlagajo, so samo v četrtek zjutraj našteli 15 milijonov klikov, kar je bilo preveč za zmogljivost njihovih strežnikov. Zaradi nadgradenj so zato ta hip nedostopne.

Motiv v motivu
Juda Iškarjot, ki je na "izvirniku" postavljen na desni konec skupine, se v zrcalni preslikavi "premakne" v prazen prostor na levi. Pesci trdi še, da s prekrivanjem zrcalnih podob dobimo podobo Jezusa s kupo, kar ponazarja trenutek, ko je s svojimi učenci blagoslovil kruh in vino za prvo evharistijo. Motiv Zadnje večerje je po tradicionalnih razlagah trenutek, ko je Jezus napovedal, da ga bo eden od njegovih apostolov izdal. Leonardovo delo, ki meri 460 centimetrov v višino in 880 centimetrov v dolžino, predstavlja eno najpomembnejših likovnih obravnav te motivike.

Izginjajoča umetnina
Delo, ki ga je Leonardo naslikal med letoma 1495 in 1497, si je še danes mogoče ogledati v refektoriju samostana ob cerkvi Santa Maria della Grazia v Milanu. Ker se je umetnik poslužil precej neobstojne tehnike (slikanja z oljem na omet), je začela freska razpadati takoj po nastanku; zaradi številnih poznejših restavracij je od izvirnika danes ostalo bolj malo.