Majhno platno - meri 60 krat 49 centimetrov - je bilo pogrešano vse od leta 1999. Foto:
Majhno platno - meri 60 krat 49 centimetrov - je bilo pogrešano vse od leta 1999. Foto:
Rembrandt van Rijn
Rembrandt je med desetimi umetniki, katerih dela najbolj dišijo tatovom umetnin. Po poročilu iz leta 2012 je trenutno pogrešanih kar 337 del nizozemskega umetnika. Foto: Wikipedia

Policija je dvojico, pri kateri so našli sliko z naslovom Otrok z milnim mehurčkom, aretirala. V času kraje je bila vrednost slike ocenjena na 20 milijonov tedanjih frankov, kar je približno 3,9 milijona evrov.

Sliko so iz muzeja v bližnjem mestu Draguignan ukradli julija 1999 (zanimiv podatek je, da so takrat odnesli le to sliko, pustili pa poleg nje viseče Renoirjeve in druge dragocenosti, kar je najverjetneje pomenilo, da je bila ukradena po naročilu zainteresiranega kupca). Gre za portret dečka z dolgimi rjavimi kodri; okrog vratu ima obešeno zlato ogrlico, v rokah pa drži minimehurček.

Zgodovinski spomin le ni tako kratek
Po pisanju francoskega časnika Liberation so dva moška - eden je star 44, drugi pa 51 let - aretirali, medtem ko sta skušala sliko prodati. Avtentičnost njihove najdbe še ni dokončno potrjena.

Rembrandt van Rijn (1606-1669) se je rodil v Leidnu na Nizozemskem kot sin premožnega mlinarja. Študiral je slikarstvo v rojstnem mestu in od leta 1623 v Amsterdamu. Med letoma 1625 in 1631 je delal v Leidnu, nato v Amsterdamu. Leta 1634 se je poročil z bogato Saskio van Uylenburg. Po materini in ženi smrti je zašel v hude finančne težave: da je izplačal dolžnike, je moral prodati hišo in svoje dragocenosti.

Od baročne bohotnosti k subtilnejši psihologiji
V svojem življenju je ustvaril okoli 700 slik, 300 grafik in več kot 1.600 risb. Izbiral je svetopisemske in mitske motive ter izdeloval portrete, žanrske prizore, tihožitja in alegorije. V prvem amsterdamskem obdobju (1631-42) je ustvarjal v izrazito baročnem slogu, z bogatimi, toplimi barvami, pozneje pa z bolj umirjenim koloritom ter z vse globljo psihološko analizo in poduhovljenostjo.

Mojstrsko je obvladoval igro svetlobe; med njegovimi najpomembnejšimi deli so slike Nočna straža, Anatomija dr. Tulpa, Predstojniki suknjarskega ceha in Vrnitev izgubljenega sina.