Ubogi Medvedek Pu ni prenesel pritiska. Ali pa so ga umorili? Razstavo Zlomljeni junaki umetnice Patricie Waller si lahko tisti, ki vas pot zanese v Berlin, ogledate do 30. junija. Foto: EPA
Ubogi Medvedek Pu ni prenesel pritiska. Ali pa so ga umorili? Razstavo Zlomljeni junaki umetnice Patricie Waller si lahko tisti, ki vas pot zanese v Berlin, ogledate do 30. junija. Foto: EPA
Ernie
Žalostna usoda Ernieja, čigar zlatih časov se spomnijo samo še starejše generacije. Foto: EPA
Superman
Kaj se zgodi z junakom, če v trenutku izgubi vse svoje supermoči? Tragični konec je neizogiben. Foto: EPA
Spuži Kvadratnik se namerava raztreliti - samomorilski napad mu namreč lahko s statusom mučenca zagotovi 'nesmrtnost' in večno slavo.
Spuži Kvadratnik se namerava razstreliti - samomorilski napad mu namreč lahko s statusom mučenca zagotovi 'nesmrtnost' in večno slavo. Foto: EPA

Z usodo likov, ki soustvarjajo našo kolektivno zavest, se je v svojem značilnem slogu poigrala umetnica Patricia Waller v projektu Zlomljeni junaki. Z eksplozivom obvezani Spuži Kvadratnik se je spremenil v samomorilskega bombaša in je pripravljen razstreliti celo ulico.

Propadli junaki delujejo komično, kar še poudari material volne, iz katere so vsi liki 'kvačkani', vendar smeh kmalu preide v nelagodje. Podoba posiljene in krvaveče miške Minnie ni več smešna. Tehnika kvačkanja le za trenutek zakrije tragičnost podob, junakov, ki naj bi predstavljali sinonim za brezskrbno otroštvo, vero v junaštvo, v to, da dobro vedno triumfira nad zlom. O junakih ima vsak svojo predstavo, vendar njihov zlom ne sodi v nobeno izmed njih. Medtem pa je neuspeh nekaj, s čimer se v življenju srečamo vsi. Gre torej za kritično refleksijo kulta zvezdništva v naši družbi, v kateri umetno ustvarjen idol predstavlja sodobni nadomestek tradicionalnih junakov.

Prevelik pritisk časa, kjer velja samo tisto, kar je popolno
"To so vzorniki in nosilci upanja, odražajo naše hrepenenje po nečem posebnem. Junaki se ne pojavijo kar tako, ampak so ustvarjeni," razmišlja Wallerjeva, ki opozarja, da lahko v času in okolju, kjer nas spremlja konstanten pritisk, da moramo biti vedno čudoviti, povzroči nevarno zmedenost, zlasti pri mladih, ki še niso razvili lastne identitete.

S takšno krizo identitete se na primer spopada Hello Kitty, ki jo poustvarjajo na neštetih predmetih. Junakinja številnih deklic (ne le tistih v otroških letih) se zateče k samomoru z mečem, kot veleva samurajska tradicija, v zavedanju, da to ne bo vplivalo na njeno 'slavo', bo pa s tem prekinila svojo odgovornost zanjo, pojasnjuje umetnica.

Minnie oropana nedolžnosti, medvedek Pu se obesi
Šokantna je podoba zlorabljene Minnie, ki je utelešenje nedolžnosti. Ostržku po številnih lažeh, ki so mu nos spremenile v že pošteno vejo, ne preostane nič drugega, kot da si nos/vejo odreže. Tudi medvedek Pu, ki ga Disney od odkupa pravic leta 1998 prodaja v obliki plišastih živali, odtisnjenega na skodelicah, svinčnikih, zvezkih in vsem mogočem, se spopada z eksistencialni krizo. Nekega dne ga najdejo obešenega - ali je bil samomor ali so ga umorili, verjetno ne bo nikoli razrešeno.

Kakšno usoda je Patricia Waller namenila drugim risanim, stripovskim ali filmskim junakov, si oglejte na spletni strani umetnice.

Ernie predstavlja propadle zvezdnike, ki jim je slava pokazala hrbet. Ubogi Ernie je zapit, konča brez strehe nad glavo, pozabljen in zanemarjen nekje med brezdomci. Prosjači na ulici, mimo njega pa se sprehajajo tisti, ki se ga dobro spomnijo in so ga nekoč občudovali, zdaj pa so šokirani nad žalostno podobo nekdanjega idola. Vendar gredo mimo tudi mlajše generacije, ki zvezdnika sploh ne poznajo več, saj so ga zamenjali novi junaki, vredni njihove pozornosti.