Kultura - Zgodbe

Na beneškem Lidu je tudi letos potekal znameniti beneški filmski festival, tokrat 62. po vrsti.

Znamenita Mostra se je začela 31. avgusta, ko jo bo odprla projekcija filma Cuija Harka Sedem mečev (film prihaja iz Hongkonga). Selektorji festivala so letos filme uvrstili v štiri glavne selekcije: Venice 62 (tekmovalni program), Netekmovalni program ter sekciji Horizonti (novi filmski trendi) in Corto Coritssimo (kratki filmi). Veliki zmagovalec festivala pa je bil Ang Lee, ki je zlatega eva prejel za film Brokeback Mountain.

Tudi tri retrospektive
Med letošnjo ponudbo festivala so bile tudi tri retrospektive. 62. Mostra je tako ponudila pregled italijanskih filmov, ki so nastali med letoma 1946 in 1976, retrospektivo kitajske filmske produkcije od leta 1934 do danes ter japonsko filmografijo med letoma 1926 in 1978.

Žiriji, ki je odločala o nagradah na filmskem festivalu v Benetkah, je predsedoval italijanski scenograf Dante Ferretti, ki je med drugim zasnoval scenografije za filme Kundun (Martin Scorsese), Intervju z vampirjem (Neil Jordan) in Hamlet (Franco Zeffirelli).

Tako kot lani je tudi letos ena od značilnosti festivala nekoliko drugačen izbor filmov, kot smo ga bili vajeni pred lanskim letom. Umetniški direktor festivala Marco Mueller, ki je sredi drugega leta svojega mandata, je na program uvrstil tudi celo vrsto hollywoodskih filmov, med katerimi je bilo kar devet svetovnih premier.

Za zlatega leva se je borilo 19 filmov
Med konkurenti za glavno nagrado festivala so bili filmi La seconda notte di nozze (režija Pupi Avati; Italija), O Fatalista (Joao Botelho; portugalsko-francoska koprodukcija), Vers le sud (Laurent Cantet; francosko-kanadska koprodukcija), Gabrielle (Patrice Chereau; francosko-italijanska koprodukcija), La bestia nel cuore (Cristina Comencini; Italija), I giorni dell'abbandono (Roberto Faenza; Italija), Les amants reguliers (Philippe Garrel; francosko-italijanska koprodukcija), Garpastum (Aleksey German ml.; Rusija), The brothers Grimm (Terry Gilliam; Velika Britanija), Changhen ge (Stanley Kwan; Kitajska), Brokeback mountain (Ang Lee; Kanada), Persona non grata (Krzysztof Zanussi; poljsko-rusko-italijanska koprodukcija), The constant gardener (Fernando Meirelles; britansko-kenijsko-nemška koprodukcija), Espelho magico (Manoel de Oliveira; Portugalska), Chin-jeol-han Geum-ja-ssi (Chan-wook Park: Južna Koreja), Mary (Abel Ferrara; italijansko-ameriška koprodukcija), Proof (John Madden; britansko-ameriška koprodukcija), Goodnight and good luck (George Clooney; ZDA) in Romance and cigarettes (John Turturro, ZDA).

In najbolj zanič film festivala je ... Ravno ko smo že mislili, da letošnji beneški festival ne bo ponudil kakšnih presežkov, ga imamo!
Oliver Stone v nemilosti Benetk Prvi trije dnevi beneškega festivala so postregli s kar petimi ameriškimi filmi, ki iščejo navdih v svoji preteklosti.
Povsem prvi čadski film v Benetkah Povsem prva predstavitev na Mostri je velik uspeh za vsako državo s šibko filmsko industrijo. Letos se je ta podvig posrečil Čadu.
Nad Mostro visi ostra sekira Italijanski proračun za leto 2006 predvideva kar 260 milijonov evrov manj sredstev za kulturo, kar naj bi ogrozilo izvedbo Mostre.
Michael Moore po italijansko Enega od največjih aplavzov na letošnji Mostri je požel igrano-dokumentarni film Viva Zapatero!, kritika Silvia Berlusconija.
Fotozgodba: podelitev beneških levov Po dve nagradi sta v Benetkah prejela film Good Night. And, Good Luck in Les amants reguliers, zlati lev pa je šel k Angu Leeju.
Zlati lev filmu Anga Leeja Zlatega leva za najboljši film je v Benetkah prejel film Anga Leeja Brokeback Mountain, ki govori o homoseksualni ljubezni kavbojev.
Le kaj je mislila profesorica Ellen? Britanska igralka Charlotte Rampling je zatrdila, da je bila njena vloga v filmu Heading South ena najtežjih v njenem življenju.
Benetke v znamenju petja in plesa Režiser John Turturro je z novim muziklom Romance & Cigarettes na beneškem filmskem festivalu poskrbel tudi za glasbene navdušence.
Hopkins hvali Gwyneth Paltrow Anthony Hopkins je Gwyneth Paltrow postavil ob bok Jodie Foster in obe označil kot najbolj brilijantni igralki, s katerima je kadarkoli delal.
Mostra: Film o smrti in upanju Režiser Cameron Crowe je s svojim filmom Elizabethtown prinesel v Benetke zgodbo o upanju, ki po smrti in porazu znova vzplamti.
Casanova osvaja zamaskirano dekle Švedski režiser Lasse Hallstrom je obiskovalce mednarodnega filmskega festivala v Benetkah popeljal v svet vznemirljivega zapeljevanja.
Hitrost iz stripa na filmsko platno Na beneškem filmskem festivalu je v hongkonškem filmu Initial D končno zaživel eden najbolj priljubljenih stripov o hitrih avtomobilih.
Homoseksualnost na Divjem zahodu S filmom Brokeback Mountain sta v Benetke prijezdila Heath Ledger in Jake Gyllenhaal, gejevska kavboja v novem filmu Anga Leeja.
Spike Lee kritizira Hollywood Ameriški režiser Spike Lee, tudi gost letošnje Mostre, hollywoodsko filmsko produkcijo kritizira zaradi pomanjkanja izvirnosti.
Clooney nima izvirnih idej? George Clooney je na filmskem festivalu v Benetkah ob predstavitvi svojega filma dejal, da je ideje kradel vsem drugim režiserjem.
Fotozgodba: Začetek 62. Mostre V Benetkah poteka najstarejši filmski festival, Mostra, ki ljubiteljem sedme umetnosti ponuja vrhunce svetovne filmske produkcije.
Filmsko slavje se je začelo ... V Benetkah se je začel najstarejši filmski festival, ki do 10. septembra ljubiteljem sedme umetnosti ponuja ogled 55 filmov.
V Benetkah tudi Clooneyjev film Drama Goodnight and Good Luck, ki jo je režiral George Clooney, se je uvrstila v tekmovalni del filmskega festivala v Benetkah.
Na Mostri letos ne bo Slovencev 62. mednarodni filmski festival v Benetkah bo 31. avgusta odprl film Sedem mečev Cuija Harka; na festivalu letos ne bo slovenskih filmov.
Kazalo