Kultura - Zgodbe

Kot vsako leto je tudi to jesen v Ljubljano prišel mednarodni ljubljanski filmski festival, ki sliši na ime Liffe.

Programski vodje festivala Liffe so naša filmska obzorja do 24. novembra širili že šestnajstič, tudi tokrat pa so s svojim izborom filmov želeli premostit vse večji prepad med komercialno, visokoproračunsko filmsko produkcijo in umetniškim filmom. V petih dvoranah prestolnice - od Cankarjevega doma pa do Kina Vič in Kinodvora - se je odvrtelo osem programskih sklopov: Perspektive, Predpremiere, Obzorja, Dokumentarci, Ekstravaganca, Posvečeno, Odbitki in Izbor kratkega filma; slednji je potekal v sodelovanju s festivalom Maremetraggio iz Trsta.

Na Liffu, ki je potekal pod naslovom Življenje vedno najde pot, so v 12 kategorijah predvajali 109 filmov, strokovna žirija pa je vodomca, glavno nagrado festivala, prisodila filmu Skriti adut. Več o njem, drugih dobitnikih nagrad in o festivalu pa lahko izveste v novicah, nanizanih v tej zgodbi.

Zlati kolut nemški Zvezi kebab Za dobitnika nagrade zlati kolut je občinstvo letošnjega Liffa izbralo film Zveza kebab nemškega režiserja Anna Saula.
Vodomec filmu Skriti adut Zmagovalec 16. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe je dansko-islandski film Skriti adut režiserja Dagurja Karija.
Težko pričakovani predpremieri Predzadnji dan Liffa je zaznamovala predpremiera novega slovenskega filma, s Harryjem Potterjem pa v ospredje spet stopajo komercialni filmi.
27 filmov z Liffa po Sloveniji Dva dneva pred koncem festivala Liffe ima že 25 odstotkov, 27 filmov, zagotovljeno distribucijo po slovenskih kinematografih.
Ljubezenski prizori s planeta Zemlja Na Liffu v sekciji posvečeno gostijo režiserja Marca Rothemunda, ki je med drugim 'zagrešil' tudi komedijo zmešnjav Ljubezenski prizori s planeta Zemlja.
Slovenska produkcija kot kraški pojav Slovenska filmska produkcija zadnjih 10 let je kot kraški pojav - prihaja in izginja, pravi najbolj znan slovenski filmofil Marcel Štefančič.
Po 22 filmih na Liffu vodi Zveza Kebab Štiri dneve pred koncem Liffa in po 22 ocenjenih filmih v sekciji Obzorja še vedno vodi Zveza Kebab.
Identiteta naroda: ZDA in Nemčija na Liffu Dokumentarec Saša Podgorška o turneji kopjenoscev slovenske avantgarde, skupini Laibach, je ob premieri na Liffu naletel na dober odziv.
Makedonija na platnu - brez olepšav Filmski festival Liffe, ki se je medtem že prevesil v drugo polovico, je obiskal makedonski režiser Svetozar Ristovski.
Spomin na Ljubo Tadića na Liffu Zadnjo projekcijo filma Vstajenje od mrtvih na Liffu je glavni igralec filma Svetozar Cvetković posvetil tudi igralcu Ljubi Tadiću.
Po štirih dneh vodi Zveza Kebab Po štirih dneh na festivalu Liffe v sekciji Obzorja, v kateri filme ocenjujejo gledalci, vodi nemški film Zveza Kebab režiserja Anna Saula.
Liffe obiskal tudi Aleksej German ml. O svojem delu, še posebej o ustvarjanju filma Garpastum, je po njegovi projekciji spregovoril ruski režiser Aleksej German ml.
Brad Pitt z idejami Jana Cvitkoviča? Liffe se je začel glamurozno - s predvajanjem filma Odgrobadogroba, za katerega se zanima producentska hiša Brada Pitta Plan B.
Liffe: Na filmu življenje vedno najde pot S slovensko premiero filma Jana Cvitkoviča Odgrobadogroba se je začel ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe.
Pričenja se odštevanje do letošnjega Liffa Programski vodje festivala Liffe so razkrili, s katerimi filmi bodo letos širili naša filmska obzorja.
Novo priznanje Janu Cvitkoviču Na 21. filmskem festivalu v Varšavi je v okviru filmskega marketa Jan Cvitkovič za film Odgrobadogroba prejel nagrado centEast.
EU finančno podprl LIFFe Program Evropske unije MEDIA Plus je Ljubljanskemu mednarodnemu filmskemu festivalu (LIFFe) namenil 30.000 evrov podpore.
Padla zadnja klapa Klopčičevega filma Na 43. snemalni dan je ekipa, zbrana okoli režiserja Matjaža Klopčiča, končala snemanje celovečernega filma Ljubljana je ljubljena.
Nagrajenci zlate ptice so ... Dobitniki nagrade zlata ptica so Mirko Bratuša, Polona Glavan, Mala Kline, Jelka Stergel in laboratorij za nove medije Ljudmila.
Žirija izbrala Češke sanje Nagrado žirije filmskih kritikov na Liffu je prejel film Češke sanje, ki sta ga režirala Vit Klusak in Filip Remunda.
Kazalo