Kultura - Zgodbe

Oskarji 2006

Po tednih in mesecih ugibanj, kateri film bo nasledil Punčko za milijon dolarjev, ki je leta 2005 osvojila sokarja za naboljši film, je odgovor znan.

Čeprav nekaterih filmskih poznavalcev odločitev ni presenetila, je bila zmaga filma Usodna nesreča za večino še vseeno precejšnje presenečenje, saj so podelitve zlatih globusov, baft in mnenja večine napovedovala veliko zmagoslavje filmu Gora Brokeback. Ta je svoj zmagovalni pohod začel že na beneškem festivalu in ga nadaljeval vse do oskarjevske podelitve. Tu je prvič moral premoč priznati močnejšemu tekmecu, sicer prav tako dobitniku treh oskarjev, a prestižnejših.

S po tremi nagradami se lahko pohvalijo štirje filmi, ob Usodni nesreči in Gori Brokeback še Gejša in Kink Kong, ki pa sta odnesla večinoma tehnične nagrade. Pri analiziranju poražencev pa ne gre spregledati filmov München Stevena Spielberga, ki je bil nominiran petkrat, ter Lahko noč in srečno Georgea Clooneyja s šestimi nominacijami. Oba sta iz gledališča Kodak v Los Angelesu odšla praznih rok.


Brez izstopajočega zmagovalca
Prestižni zlati kipciČeprav tako nobeden od filmov na nagradah ni posebej izstopal, pa je zaradi prestižnejših oskarjev za zmagovalca obveljala Usodna nesreča. Njen režiser Paul Haggis je ob "glavni" nagradi prejel tudi film za najboljši izvirni scenarij, ki ga je napisal skupaj z Bobbyjem Morescom, film pa se je okitil tudi z nagrado za montažo, medtem ko je Gora Brokeback ustvarjalcem prinesla oskarja za najboljšo režijo (Ang Lee), prirejeni scenarij (Larry McMurtry in Diana Ossana) in najboljšo glasbo (skomponiral jo je Gustavo Santaolalla).

Pet kandidatov za najfilm in režiserja
V igri za oskarja za najboljši film so bili sicer filmi Gora Brokeback, Usodna nesreča, Lahko noč in srečno, München in Capote, ki so očitno imeli tudi najboljše režiserje, saj so bili prav vsi nominirani tudi v tej kategoriji. Pohvalili so se lahko tudi z nominacijami za najboljše glavne in stranske igralce, ki so jih nato domov odnesli Philip Seymour Hoffman za vlogo homoseksualnega pisatelja v Capotu in Reese Witherspoon, ki je navdušila kot June Carter Cash v filmu Hoja po robu, za glavni vlogi, medtem ko sta kipca za stranski vlogi prejela George Clooney za Siriano in Rachel Weisz za film Zvesti vrtnar.

Vedno zanimivejši tuji filmi
RuševineOstra je bila tudi tekma za najboljši tujejezični film, za katerega se ni dalo napovedati, kdo bo slavil, saj so prav vsi filmi imeli možnosti. Kljub temu je za manjšega favorita veljal palestinski film Paradise Now, a je nato slavil Tsotsi iz Južne Afrike. Svoje železo v ognju so imele še Italija (Don't Tell), Nemčija (zadnji dnevi Sophie Scholl) in Francija (Vesel božič). Slovenija se s filmom Janeza Burgerja Ruševine ni uvrstila med pet nominirancev.

Če Evropa ni slavila med tujejezičnimi filmi, pa je odnesla vsaj oskarja za najboljši dokumentarec, ki je šel v roke ustvarjalcem filma Popotovanje cesarskega pingvina.

Rekorder Clooney
Ob zbiranju vtisov po 78. podelitvi oskarjev se je večina kritikov strinjala, da letopnji voditelj Jon Howard ni dobro sledil zgledu Chrisa Rocka ali Billyja Chrystala, ki sta gledalce uspešno nasmejala v prejšnjih letih. Tokrat obiskovalci voditelju niso jedli iz roke, čeprav je iz rokava stresal šale o politikih, novinarjih in igralcih. Podelitev pa je postregla še z enim rekordom, za katerega je poskrbel George Clooney: postal je prvi igralec, v istem letu nominiran za igro v enem filmu (Siriana) in režijo v drugem (Lahko noč in srečno).

Birdova na oskarjih Podelitev oskarjev v Los Angelesu so popestrili tudi glasbeniki, ki so se potegovali za glasbenega oskarja.
Režiser Ang Lee je razočaran Pa je le priznal - Ang Lee je razočaran, ker njegov film Gora Brokeback ni prejel oskarja za najboljši film.
Ang Lee - kitajski ali tajvanski junak? V enem najbolj branih kitajskih časopisov smo lahko po podelitvi oskarjev prebrali naslov 'Čast oskarjev razveselila Kitajce'.
Kdo sploh še gleda oskarje? Merilci televizijske gledanosti so potrdili to, česar se je filmska industrija bala: oskarji so za gledalce vse manj zanimivi.
Filmarji brez dlake na jeziku Podelitev oskarjev je za filmske ustvarjalce odlična priložnost, da jih občinstvo opazi. Če ne po oskarju, pa vsaj po kakšni izjavi.
Zgodovinski nastop na oskarjih Jordan Houston, Cedric Coleman in Paul Beauregard so delno priredili besedilo in podelitev oskarjev zapustili z nagrado za najboljšo pesem.
Oskarjevska vročica v Sloveniji Slovenski gledalci, ki želijo biti na tekočem z najbolj vročimi filmi, so si lahko ogledali že 9 izmed letošnjih 10 oskarjevskih nagrajencev.
Fotozgodba: Oskarji z novimi lastniki 78. podelitev oskarjev ni ponudila velikega zmagovalca, le velikega poraženca; Gora Brokeback je osvojila le tri oskarje.
Kavboja doživela Usodno nesrečo Film Gora Brokeback na podelitvi oskarjev ni izpolnil pričakovanj, saj je dobil "le" tri kipce. Najboljši film je Usodna nesreča.
Lobiji odločajo o oskarjih? Palestinski režiser Hany Abu Asad meni, da bi se mu oskar za film Paradise Now lahko izmuznil iz rok zaradi uspešnega proizraelskega lobiranja.
Bo Gora Brokeback preživela nesrečo? Podelitev oskarjev je vse bliže, velikega favorita – Goro Brokeback – pa pri napovedih zmagovalca vse bolj ogroža film Usodna nesreča.
Izraelci proti odločitvi akademije Več kot 32.000 Izraelcev dvomi o pravilnosti odločitve "filmskih akademikov", ki so izbirali nominirance za tujejezičnega oskarja.
Mož, ki v rokah drži niti oskarjev Kako se počuti režiser prenosa v živo, ki ga bo gledalo na stotine milijonov ljudi? Oskarje bo na male zaslone pripeljal Louis J. Horovitz.
Glasovanje za oskarje je končano Včeraj se je uradno sklenilo glasovanje o letošnjih dobitnikih najuglednejših nagrad filmskega sveta - oskarjih.
Film, ki bo pretresel oskarje Letos je med nominiranci za oskarje veliko spornih filmov, ki dvigujejo prah, a največ razburjenja je povzorčil film Paradise Now.
Kdo bo veliki zmagovalec oskarjev? Predoskarjevska mrzlica se približuje vrhuncu in vedno glasnejša so ugibanja o dobitniku filmske zlate medalje - oskarju za najboljši film.
Prekletstvo oskarjev nad režiserkami V 78 letih podeljevanja oskarjev so bile za nagrado za najboljšega režiserja nominirane tri ženske. Prejela ga ni še nobena.
Oskarji priložnost tudi za voditelja? Bližajoče se podelitve filmskih nagrad oskarjev zagotovo nestrpno ne pričakujejo le letošnji nominiranci, ampak tudi njihov voditelj Jon Stewart.
Nicole bo oddala oskarja Med tistim filmskimi ustvarjalci, ki bodo na letošnji podelitvi nagrad oskar predali kipec novemu lastniku, bo tudi igralka Nicole Kidman.
Clooney: Na oskarje s Cheneyjem Ameriški igralec in režiser George Clooney se je na kosilu za nominirance letošnjih oskarjev pošalil, da bo na podelitev povabil Dicka Cheneyja.
Kazalo