Kralj cvička Robert Jarkovič in cvičkova princesa Andreja Simeonov bosta dobila svoja naslednika. Foto: Goran Rovan
Kralj cvička Robert Jarkovič in cvičkova princesa Andreja Simeonov bosta dobila svoja naslednika. Foto: Goran Rovan
Dva izmed podpisnikov dogovora o zaščiti cvička - Franc Vovk in Marjan Podobnik. Foto: Goran Rovan
Matjaž Jakše, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, zatrjuje, da potekajo priprave na 42. Teden cvička v Kostanjevici na Krki pospešeno. Foto: Goran Rovan
Podpis dogovora o zaščiti cvička je bil na domu 1. cvičkove princese Leje Marije Colarič. Foto: Goran Rovan
Cviček je postal ... vino

tos bo minilo 15 let, odkar je bil na Jablanicah nad Kostanjevico na Krki podpisan dogovor o zaščiti cvička ter ustanovitvi združenja pridelovalcev in strokovne skupine, ki je pripravila elaborat o priznanju tradicionalnega poimenovanja.

S tem je cviček ponovno pridobil veljavo in kot dolenjski posebnež spet postal cenjeno in dobro prodajano vino. Zveza društev vinogradnikov Dolenjske je pred kratkim na Jablanice povabila vse takratne udeležence, a sta se odzvala le dva, podpredsednik takratne slovenske vlade Marjan Podobnik in takratni župan Dolenjskih Toplic Franc Vovk. Številni izmed podpisnikov niso več dejavni v politiki, niso več župani, nekateri so imeli druge obveznosti, veliko pa jih ni več med živimi.

Podpis za ... cviček
29. oktobra 1999 je deset županov iz cvičkove vinske dežele, 13 pridelovalcev cvička, takratni podpredsednik vlade Marjan Podobnik, predsednik državnega sveta Tone Hrovat in takratni kmetijski minister Ciril Smrkolj podpisalo dogovor o zaščiti cvička ter ustanovitvi združenja pridelovalcev in strokovne skupine, ki je pozneje pripravila elaborat o priznanju tradicionalnega poimenovanja (PTP). To se je zgodilo na domačiji prve cvičkove princese Leje Marije Colarič na Jablanicah nad Kostanjevico na Krki.

Tako je cviček iz nekoč zaničevanega vina, ki so ga imenovali celo kislica, spet postal vino, ki ima posebno mesto med slovenskimi vini in velja za posebneža celo v svetovnem merilu. Cviček je del tradicije in predstavlja vir za preživljanje številnim vinogradnikov. Zaradi njega se ohranja kulturna krajina ter širi dober glas o gostoljubnih ljudeh in prijazni dolenjski pokrajini.

Vinogradniki še danes z veseljem ugotavljajo, da so se pred 15 leti pravilno odločili, da so cviček tudi zakonsko zaščitili. Alojz Pirc, eden izmed podpisnikov dogovora, pravi, da je bila ta odločitev pravilna in da je veliko pripomogla k ugledu in sami promociji cvička. Tako se pridelovalci cvička lahko pohvalijo, da ga letos skoraj nimajo več na zalogi. Sicer so k temu lani pripomogle tudi naravne ujme in krčenje vinogradov, res pa je tudi, da se cviček kljub krizi še vedno dobro prodaja. O takratni odločitvi pa Pirc pravi: "Odločitev je bila res pravilna, to ugotavljam še danes, saj smo se vsi za to borili. In če ne bi bil cviček takrat zaščiten, mislim, da danes na Dolenjskem ne bilo več toliko vinogradnikov, kot jih je še vedno."

Priprave na Teden cvička v Kostanjevici potekajo pospešeno
Matjaž Jakše
, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, ki je bila kot Društvo vinogradnikov Dolenjske ustanovljena že leta 1972, ugotavlja, da je zdaj na Dolenjskem okoli 2.000 hektarjev vinogradov, v povprečju pa ima vsak vinogradnik le 10 arov, saj je pridelovalcev cvička kar 7.000. Skupno letno pridelajo 10 milijonov litrov tega dolenjskega posebneža, kot ga radi poimenujejo.

Praznovanje 15. obletnice podpisa dogovora na Turistični kmetiji Colarič pa so pripravili zgolj za to, da bi javnost ponovno seznanili, da so priprave na 42. Teden cvička v polnem teku. Kot je znano, se ta letos iz Novega mesta po več letih ponovno seli v Kostanjevico na Krki. Tako bodo konec aprila začeli zbirati vzorce za ocenjevanje, pričakujejo jih okoli 1000. Takrat bo tudi znano, kdo bo novi kralj cvička, ki bo zamenjal dozdajšnjega Roberta Jarkoviča. Objavljen je razpis za izbor nove cvičkove princese, imajo pa tudi novega ambasadorja cvička, čigar imena še nočejo razkriti.

Čeprav so sprva razmišljali, da bi pripravili zgolj enodnevno prireditev, bo ta trajala od 30. maja do 1. junija. Na njej bodo kot običajno razglasili ambasadorja cvička, okronali novega kralja cvička in izbrali novo cvičkovo princeso, ki bo zamenjala 15. cvičkovo princeso, Andrejo Simeonov. Obljubljajo pestro dogajanje, ki ne bo namenjeno le vinogradnikom, ampak širšemu krogu obiskovalcev. Organizacijo sta prevzela Društvo vinogradnikov Kostanjevica na Krki in Zveza društev vinogradnikov Dolenjske.

Jakše še dodaja: "Zagotovila so, da bomo izpeljali tridnevni program z bogato povorko, verjetno največjo do zdaj, saj je tudi število članstva med tem časom že naraslo. Skratka obeta se bogat zabavni del z glasbenimi gosti – ansambel Potep, Novi spomini, Navihanke, bogata kulinarična ponudba z možnostjo degustiranja vseh vin, ki bodo na Tednu cvička. Razgibano dogajanje bo namenjeno tudi mladim, saj pripravljamo alternativni oder na 'Ta malem placu', tako da se bo zgodilo še marsikaj, kar niti ne bo v programu." Organizatorji se zdaj trudijo zbrati dovolj denarja za organizacijo prireditve. Upajo pa tudi, da bo 42. Teden cvička v dolenjske Benetke spet privabil številne obiskovalce.

Za MMC Goran Rovan

Cviček je postal ... vino