Župan Fištravec je ponovil, da mora biti pozornost regije zdaj namenjen tudi regionalnemu razvoju 2014-2020.
Župan Fištravec je ponovil, da mora biti pozornost regije zdaj namenjen tudi regionalnemu razvoju 2014-2020. "Smo proti temu, da bi imela Slovenija samo en operativni program, preko katerega bi se financiral razvoj tako vzhodne kot zahodne kohezijske regije," je dejal. Foto: BoBo
Kaj lahko Maribor pričakuje od državne denarne pomoči?

Program spodbujanja konkurenčnosti Maribora s širšo okolico v obdobju 2013-2018 je eden od junija sprejetih sedmih ukrepov razvojne podpore temu območju. Vlada je za to namenila 66,2 milijona evrov. V četrtek sprejeti program je vreden 32 milijonov evrov in med drugim zajema subvencije za začetna vlaganja, subvencije obrestne mere za posojila, subvencije za zagonska podjetja in povezovanje novoustanovljenih podjetij, spodbujanje podjetništva ter privabljanje tujih in domačih vlagateljev.

Program je po besedah direktorja Mariborske razvojne agencije (MRA) Božidarja Pučnika namenjen podjetjem, ki so se sposobna razvijati. Na podlagi tega programa bodo dokazati možnost za nadaljnje preživetje oziroma razvoj. "Ni mišljeno, da bo ta ukrep pomagal podjetjem, za katere se ve, da gredo v bližnji prihodnosti v likvidacijo ali stečaj," je dejal.

"Ublažili bomo trenutno situacijo"
Direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik je poudarila, da program v nasprotju s podobnimi programi pomoči, na primer za Pomurje, temelji na konkretni neposredni pomoči gospodarstvu, le majhen delež naj bi šel za t. i. mehke vsebine. "88 odstotkov gre v gospodarstvo. Skozi to si obetamo, da bomo na neki način vsaj ublažili trenutno situacijo," je povedala.

Mariborski župan Andrej Fištravec pa se zaveda, da obljubljenih 66,2 milijona evrov ne bo rešilo vseh težav gospodarstva v Podravju in na Koroškem: "To je absolutno premalo. Je pa to neko seme, za katerega upamo, da bo dobro obrodilo."

Kaj lahko Maribor pričakuje od državne denarne pomoči?