Lokalne novice
V Beli krajini bo zdaj poleg dejavnosti ob Kolpi zagotovo več ljudi pritegnilo tudi kolesarjenje. Foto: Pixabay

Dodaj v

Bela krajina zdaj še prijaznejša do kolesarjev

Nova kolesa in asfaltiran odsek
10. julij 2018 ob 14:39
Metlika - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

V Beli krajini je letošnja turistična ponudba bogatejša za izposojo električnih koles ob reki Kolpi, za kolesarje pa je pomembna pridobitev tudi asfalt na še zadnjem trikilometrskem odseku državne ceste ob Kolpi.

Državna direkcija za infrastrukturo je letos asfaltirala zadnji tri kilometre dolg odsek regionalne ceste ob reki Kolpi med Starim trgom in Špeharji, zato turistični delavci zdaj pričakujejo še večji obisk kolesarjev.

Da pa bo to območje dosegljivo tudi manj zmogljivim kolesarjem, so občina Metlika, podjetje Gostinstvo Turizem Bela krajina in Krajinski park Kolpa v okviru projekta Kolpa E bike kupili 25 električnih koles, ki si jih obiskovalci lahko izposodijo v Metliki, Adlešičih, Vinici in Starem trgu ob Kolpi.

"Kolesa se lahko izposodijo na enem mestu in se odložijo na drugem. Torej oba partnerja bosta skrbela za to, da bodo na voljo tam, kjer jih uporabniki potrebujejo," je za Radio Slovenija pojasnila Tončka Jankovič iz Krajinskega parka Kolpa.

Novost se je na tem območju že dobro prijela, med drugim tudi zaradi ugodnih cen najema, projekt pa bodo v prihodnje še razširili, dodaja Jankovičeva. "Poleg koles bo od Starega trga in vse do Metlike ob Kolpi vzpostavljenih šest polnilnih mest za električna vozila."

V Beli krajini prisegajo na trajnostni in zeleni turizem s čim manj vplivi na okolje. Radi bi bili pripravljeni na obiskovalce, ki bodo območje ob reki Kolpi, ki velja za najdaljšo slovensko plažo, obiskali z električnimi avtomobili.

P. B., Jože Žura (Radio Slovenija)
Prijavi napako
Komentarji
KajtiMar
# 10.07.2018 ob 16:22
SamoRes jaz sem domačin in živim ob Kolpi pa me ne žica in ne ograja ne motita. Lahko je nekje v Ljubljani ležat na kavču in naklada v tri krasne ...
KajtiMar
# 10.07.2018 ob 16:57
SamoRes sem ti že napisal enkrat: ko prideš v okolico Metlike javi pa greva na pivičko ... a Kolpe da nisem videl? čez okno jo gledam

Skippy to meni ali SamoResu? mater ste ljubljančani pametni ...
KajtiMar
# 10.07.2018 ob 17:01
SamoRes pridi v četrtek v Metliko. ob 9ih zvečer je v gradu koncert Noreie. vstopnino 5 € ti bom jaz častil
pluty
# 11.07.2018 ob 09:00
Sem Belokranjec in me ograje ne motijo (še pomagal sem postavljat), še premalo jih glede na to koliko migrantov gre čez Kolpo. Glede cest je pa tako da cesta Novo mesto-Metlika je zelo obremenjena še posebej s kamioni in je zadnja leta zelo nevarna za kolesarje. Imaš pa za kolesarjenje cesto od Podzemlja čez Adlešiče do Vinice, ki ni toliko prometna, potem pa od Vinice do Starega trga. Da se čez vse iti tudi s cestnim kolesom (govorim iz lasnih izkušenj), z gorskimi ali pa treking kolesi pa je še manjši problem ker imajo lažja prestavna razmerja. Če te pa motijo klanci pa greš lahko recimo na Gorenjsko kjer je kolesarska cesta od Mojstrane do Trbiža, z zelo malo naklona-super varianta.
malcek
# 10.07.2018 ob 21:55
ne, dodatna ponudba so odvržena njihova oblačila. Ravno v soboto sem šel po poti med Radenci in Damljem in nekej na 2/3 poti ob bregu en kup odvrženih oblačil. Upam, da kmalu počistijo, ker res grdo zgleda.... drugače pa je pot primerna samo za gorska kolesa, da ne bo kdo šel z kakšnim cestnim :)
ta cesta s katero se pa tako navdušujejo pa zmorejo boljši rekreativci, ker je veliko klancev in trpljenja in to ni niti pod razno za otroke. Pa še lokalni "Mad Max-i" ti otroka skinejo z ceste predno lahko zatuliš smrkavcu naj se umakne na rob ceste. Dokler ne bo prave kolesarske poti med Metliko-Črnomljem-Vinico to ne bo zanimivo za družinske KOLESARSKE izlete. Je pa zelo zanimivo za kopanje, to pa je tudi za otroke primerno, ker Kolpa je načeloma v spodnjem delu zelo mirna in topla reka.
RJSlo
# 10.07.2018 ob 16:36
No ja. Vse lepo in prav, toda tema o 3. osi je pa nekako utihnila. Za nadaljevanje trenutna vlada nima pooblastil?
sik
# 11.07.2018 ob 16:13
Še bolj pametno od električnega bi bil nožni pogon.
Zdravja polno in energetsko učinkovito.
sLoVaN
# 12.07.2018 ob 21:03
Bela Krajina je zakon !
Samo čimmanj spreminjajte in betonirajte.
Kolpa je v spodnjem delu po 3dnix30 stopinj zaporedoma že za kopat, domačini topli, prijazni, potrpežljivi, radodarni.
Marsikdo, ki si 5-7 dni morja ne more privoščiti, s Kolpo reši družinski dopust..
KajtiMar
# 10.07.2018 ob 22:30
malcek

Ker sem domačin in kar dobro poznam teren ti bom na kratko. Povezave ob Kolpi med Metliko in Črnomljem: od Metlike do Križevske vasi ni blem, le ta pa nastane naprej (Križevska vas - Primostek) kjer ob sami Kolpi ni prostora (če si kdaj bil tam potem poznaš) je možno samo po regionalni cesti. Vse ostalo pa bi se teoretično dalo uredit. Lahko pa greš iz Metlike proti Božakovu in naprej skorajda tik ob Kolpi (ali po travniku ali pa po asfaltu).
enix
# 11.07.2018 ob 08:18
glavne belokranjske ceste niso primerne za kolesarje, zelo nevarno, kamioni, avtobusi, lokalni in tranzitni promet... kolesarskih poti praktično ni
KajtiMar
# 10.07.2018 ob 22:46
sumtb

bravo!
rocker08
# 11.07.2018 ob 09:08
Večina migrantov ne pride v Slovenijo čez Kolpo ampak jih pretihotapijo kriminalci. Tistih nekaj obupancev, ki so šli plavat čez Kolpo pa nobena ograja ne bo ustavila....
Zetes
# 10.07.2018 ob 18:31
Noben pravi prebivalec območja ob Kolpi ni vesel ograje.
SamoRes
# 10.07.2018 ob 15:14
Samo še žico in ograjo stran pa bo domačinom in turistom lažje.
SamoRes
# 10.07.2018 ob 16:37
Ti še Kolpe videl nisi, sem bil dol in vidim kaka je scena
Kazalo