Trunk Širca sama ne misli zapustiti svojega delovnega mesta. Foto: MMC RTV SLO
Trunk Širca sama ne misli zapustiti svojega delovnega mesta. Foto: MMC RTV SLO
Dragan Marušič
Dragan Marušič si bo vzel do teden dni časa za razmislek o zahtevah študentov. Foto: BoBo

V odprtem pismu Marušiču opozarjajo, da ravnanje vodstva primorske univerze (UP), ki takratnemu dekanu Egonu Žižmondu in direktorici Nadi Trunk Širca še vedno dopušča izvajanje pedagoškega procesa, krni že tako nizek ugled te najmlajše državne univerze ter zmanjšuje težo pridobljenih listin in znanstvenih nazivov.

Spomnimo, Nada Trunk Širca in Egon Žižmond sta sredi preteklega meseca na koprskem sodišču s tožilstvom sklenila poravnavo in v zameno za priznanje krivde privolila v 22 oziroma 24 mesecev pogojne zaporne kazni ter 5.000 oziroma 7.000 evrov denarne kazni.

Sodišče je odločilo, da je kriva storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja, in sicer nezakonitega vpisa 760 študentov na koprsko fakulteto za management. Sodišče je fakulteti obenem naložilo tudi vračilo 508.000 evrov vpisnin in šolnin, ki so bile pridobljene s kaznivim dejanjem.

Še vedno na svojih mestih
Čeprav so mnogi pričakovali, da bosta Trunk Širca in Žižmond morala nemudoma zapustiti fakulteto in jih bo ta za povzročeno škodo odškodninsko tudi tožila, se to po dostopnih informacijah ni zgodilo. Še več, Žižmonda je na sodišču zagovarjal Marušičev odvetnik Velimir Cugmas, kar za mnoge močno diši po nasprotju interesov, saj je ta inštituciji, ki jo vodi Marušič, povzročil veliko materialno in moralno škodo, za katero bi moral odgovarjati.

Mesec dni po izrečeni sodbi in zatišju, ki je vladalo, so svoj glas povzdignili študenti, ki jim med drugim grozi, da bodo zaradi nezakonitih vpisov (če bo sodba taka, kot je bila izrečena, postala pravnomočna) ostali brez diplom.

"Nedopustno se nam zdi, da omenjeni odgovorni osebi še naprej poučujeta na nekaterih študijskih programih UP FM. To dejstvo še dodatno zmanjšuje kredibilnost vseh študentov, ki se izobražujejo na teh študijskih programih. Predvsem pa daje zelo slabo sporočilo vsem, ki bodo lahko ostali brez pridobljenih diplom, glavna krivca za nastalo situacijo pa nemoteno še naprej poučujeta na isti fakulteti," piše v odprtem pismu, pod katerim sta se podpisala predsednik Študentske organizacije univerze na Primorskem Seit Demiri in predsednik študentskega sveta UP-ja Boštjan Lešnik.

"Najbolj problematično pa se nam zdi, da so zaradi takih dogodkov moralno razvrednotene vse diplome in študijski programi UP. Še posebej, ker gre za najmlajšo državno univerzo, ki si kredibilnost šele gradi. ŠS UP in ŠOUP že vseskozi opozarjata UP na to, da naredi veliko premalo za krepitev kredibilnosti in sprejetosti svojih študijskih programov v okolju, predvsem na trgu dela, saj so naši diplomanti še vedno v podrejenem položaju v primerjavi z drugima državnima univerzama. Takšni dogodki pa to samo še poslabšujejo," še navajajo v odprtem pismu.

Sama ne bo šla
Na zapis študentov se je odzvala Nada Trunk Širca, ki je povedala: "Sama se zagotovo ne nameravam umakniti s fakultete, ker menim, da delam pošteno in dobro. Vse drugo je stvar delodajalca in njegove presoje."

Na UP-ju pa si bodo za svoje stališče in obveščanje javnosti v zvezi s pismom študentskih predstavnikov vzeli, kot pravijo, "do sedem dni" časa. Obenem so zapisali, da "univerza v aktualnem mandatu jasno udejanja etično in moralno držo, katere nujnost sicer izpostavljajo tudi študenti preko svojih predstavnikov".