Stečajni upravitelj Agroinda Andrej Perdan je prevzel posle v vipavski vinski kleti. Ukrajinski lastniki – družba Demiston Holding – se bodo sicer na sklep o stečaju pritožili, toda to ne bo zadržalo stečajnega upravitelja, da bi pregledal posle Ukrajincev, predvsem pa čim prej poiskal najemnika za nadaljevanje proizvodnje. Foto: Mojca Dumančič
Stečajni upravitelj Agroinda Andrej Perdan je prevzel posle v vipavski vinski kleti. Ukrajinski lastniki – družba Demiston Holding – se bodo sicer na sklep o stečaju pritožili, toda to ne bo zadržalo stečajnega upravitelja, da bi pregledal posle Ukrajincev, predvsem pa čim prej poiskal najemnika za nadaljevanje proizvodnje. Foto: Mojca Dumančič
Po besedah vipavskega župana Ivana Princesa je med resnimi interesenti za najem Agroinda v stečaju skupina, ki je pred leti reševala tedanjo HKS Vipava. Gre za skupino podjetij zgornje Vipavske doline in občine. Foto: Mojca Dumančič
V stečaju zdaj Ukrajinci uveljavljajo za pet milijonov evrov terjatev. Foto: Mojca Dumančič
Stečajni upravitelj že v Agroindu

Delavci torej (še) ne bodo dobili knjižic. Stečajni upravitelj Perdan, ki si je prvič ogledal vipavsko vinsko klet in se pogovoril z (nekdanjimi) ukrajinskimi lastniki ter delavci, napoveduje: “Proizvodnjo bomo ohranili oziroma jo bomo znova začeli, saj mesec dni pred stečajem delavci niso delali, ker niso imeli s čim. Kot so mi danes povedali, je tik pred razglasitvijo stečaja v klet vendarle prišlo nekaj repromateriala, steklenice in etikete, tako da bomo polnilnico takoj zagnali. Sam bom takoj uperil vse sile v to, da najdem odgovornega najemnika.”

Za najem Agroinda, ki ima za milijon osemsto tisoč evrov zalog vina in kolikor toliko sodobne polnilne linije, je kar nekaj zanimanja. Kdo vse bi zdaj rad prišel v ta vipavski vinski hram, pa že buri duhove.

Bo največji upnik tudi najemnik?
Že večkrat smo pisali, da bo oziroma je v primeru stečaja največji upnik pravzaprav tisti, ki je Agroind pognal v brezno. To je ukrajinska družba Vipavski vinogradi s poštnim nabiralnikom v Novi Gorici na Rejčevi ulici št. 2.

Družba Vipavski vinogradi, d. o. o., ki jo zastopata Ukrajinca Eduard Demishev in Sergii Kheilyk, je poslovni in lastniški partner ukrajinske družbe Demiston Holding s sedežem v Nikoziji na Cipru, ki je lastnik Agroinda. Prek Vipavskih vinogradov so Ukrajinci kupili za 1,6 milijona terjatev Agroinda od slabe banke, od DUTB-ja. In zatem z enim samim dodatnim evrom, s katerim jim je Agroind predala Kmetijska zadruga Vipava, postali lastniki vipavskega stoletnega zadružnega premoženja. V stečaju zdaj Ukrajinci uveljavljajo za pet milijonov evrov terjatev! Pa ne le to, Agroind bi zdaj, po stečaju, oni sami radi vzeli v najem!

Vipavski vinogradi so v igri
Bojan Kramar z območne organizacije ZSSS-ja Primorske in Notranjske, ki je bil navzoč pri predaji poslov med Ukrajinci in stečajnim upraviteljem, je povedal: "Kot sem na tem sestanku zaznal, se nameravajo za najem potegovati prav Ukrajinci prek njihove družbe Vipavski vinogradi. Očitno gre za neke čudne igre v ozadju."

Predstavnika družbe Demiston Holding - nekdanje lastnice Agroinda - smo vprašali, ali se bodo zdaj, ko so vinsko klet dokončno potopili, res potegovali za najem po stečaju. Ukrajinec Igor Kremen nam je odgovoril: "Mi bomo na vsak način poskušali ostati tukaj, v Agroindu. Hočemo nadaljevati delo. Tudi stečajni upravitelj je ugotovil, da klet lahko obratuje, da smo v zadnjih dneh priskrbeli repromaterial. Prepričan sem, da ima Agroind prihodnost – in zagotovo se bomo v Vipavi še videvali."

Ko smo to povedali eni izmed delavk Agroinda, Katji Blagonja, je bila zgrožena: "Katastrofa! Katastrofa! Če se to res zgodi, potem je z Agroindom konec. Ti ljudje ne spoštujejo ne delavca, ne kmeta, ne vinogradnika. To je za vse nas pokop!"

V igri tudi Kmetijska zadruga Vipava
Za najem Agroinda po stečaju naj bi se potegovala tudi Kmetijska zadruga Vipava. Tista zadruga, ki je Agroind zapravila. Zadružniki so bili skoraj stoodstotni lastniki vipavske vinske kleti – očitno pa zelo slabi gospodarji.

Agroind so spravili v večmilijonske dolgove, tako da je potem slaba banka zanj iskala kupca. In ko je DUTB našel Ukrajince, ki so odkupili - sicer samo slabo tretjino - terjatev Agroinda, jim je zadruga svoj absolutni delež morala prodati oziroma podariti za en samo evro. In zdaj se ta ista zadruga poteguje za najemništvo kleti.

Temu ostro nasprotuje vipavski župan Ivan Princes: "Za propad vinske kleti, za uničenje Agroinda so krivi kmetje oziroma njihovi zadružni upravni organi. In tem kmetom oziroma zadružnikom, ki so odločali o Agroindu, naše vipavske vinske kleti nikakor ne smemo zaupati. Niti zraven jih ne smemo spustiti. Enkrat so že uničili vse. Zapravili so stoletno zadružno dediščino!"

Bodo v igri tisti, ki so reševali zadružno hranilnico?
Po besedah vipavskega župana Ivana Princesa je med resnimi interesenti za najem Agroinda v stečaju skupina, ki je pred leti reševala tedanjo HKS Vipava. Hranilnico, ki je bila v lasti Kmetijske zadruge Vipava, v lasti zadružnikov, pa so jo prodali. Gre za skupino podjetij zgornje Vipavske doline in občine. Župan Princes je napovedal ustanovitev nove zadruge: "Toda v njej ne bo prostora za obraze iz sedanje Kmetijske zadruge Vipava, ki je zapravila Agroind."

44 delavcev je po današnji primopredaji poslov med ukrajinskimi lastniki in stečajnim upraviteljem nemo poslušalo vsa ta ugibanja o nadaljnji usodi njihove kleti. Vsi zaposleni so si enotni: "Dosegli smo stečaj. Ker je bila agonija pod Ukrajinci prevelika. Zdaj res ne smemo dovoliti, da nas naši grobarji – tako Ukrajinci kot Kmetijska zadruga Vipava – znova pokopljejo. Upamo in verjamemo, da bo stečajni upravitelj našel pravega odgovornega najemnika. Kajti Agroind je blagovna znamka, mi trge za naša vina imamo. Znamo prikletariti vrhunska vina. In znamo jih prodajati, doma in v tujini. Naj nam dovolijo delati in dokazali se bomo!"

Dolgov za vsaj sedem milijonov evrov
Stečajni upravitelj je po prvem dnevu v Agroindu dobil le grobo sliko stanja. Ocenjuje pa: "Terjatev bo za najmanj sedem milijonov evrov. Upniki so delavci, kmetje za neplačano grozdje in Ukrajinci. Dejstvo je, da je največji upnik družba Vipavski vinogradi, d. o. o., torej nekdanji lastniki Agroinda."

Andrej Furlan, predsednik Sveta delavcev v Agroindu, je povedal, da so tik pred razglasitvijo stečaja dobili dve minimalni plači, tako da se je njihova terjatev nekoliko zmanjšala: "Še vedno pa nam Agroind dolguje iz naslova neizplačanih plač najmanj 150 tisoč evrov, potem bodo še odpravnine, tako da bo ta številka zagotovo precej višja. Zavedamo pa se, da imamo zelo majhne možnosti za poplačilo terjatev, saj bo Ukrajinec kot prednostni upnik pobral vse."

Časa za prijavo terjatev imajo upniki slabe tri mesece. Poletje bo še vroče.

Stečajni upravitelj že v Agroindu