Janez Janša Posavje in Zasavje poziva naj čimbolje izkoristita državno pomoč, ki jo bo čedalje manj. Foto: BoBo
Janez Janša Posavje in Zasavje poziva naj čimbolje izkoristita državno pomoč, ki jo bo čedalje manj. Foto: BoBo
Zasavci opozorili vlado na težave v svojem okolju
Energetika ključna za Posavje
Vlada obiskala Posavje in Zasavje

Ob tem je Janša regiji pozval, naj čim učinkoviteje izkoristita državno pomoč, saj je bo vse manj. Ob tem je izpostavil tudi razliko med Posavjem in Zasavjem, saj je prvo prejelo več kot pol manj državne pomoči, pa kljub temu dosegajo posavska podjetja boljše poslovne rezultate od zasavskih.

Čeprav bo državnega denarja za regiji manj, pa je vlada obljubila, da bo podjetjem pomagala predvsem z odpravo birokratskih ovir. Težava za podjetja pa je tudi infrastruktura, ki je po mnenju Janše v regiji enaka kot pred štirimi leti, ko je njegova vlada nazadnje obiskala obe regiji, dodatno pa se je pojavila še težava brezposelnosti.

Černač zagotavlja, da bodo hidroelektrarne končane
Glede na ugotovitve premierja o pomenu energetike za obe regiji je minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač obljubil, da se bo gradnja hidroelektrarne Brežice spomladi vendarle začela, gradnja Mokric, zadnje hidroelektrarne na spodnji Savi, pa naj bi se začela z nekaj več kot polletno zamudo.

Obenem je Černač zagotovil, da se postopoma končuje umeščanje tretje razvojne osi v prostor, in obljubil pospeševanje projekta, postopek priprave pa naj bi končali prihodnje leto. Bo pa zaradi varčevanja vlada namenila manj denarja za sanacijo Rudnika Trbovlje-Hrastnik. Černač pričakuje, da bi se sanacija, ki se je začela leta 2000, dokončno končala leta 2015.

Bogovič obljublja hitrejšo gradnjo odlagališča v Krškem
Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je v okviru vladnega obiska Zasavja in Posavja napovedal hitrejšo gradnjo odlagališča radioaktivnih odpadkov v Krškem in obnovo vodovodnih sistemov v Posavju.

Po besedah ministra Franca Bogoviča so se na današnjem posvetu s predstavniki občine Krško dogovorili, da bosta ministrstvo in pooblaščena agencija pripravila investicijski program, na podlagi katerega bodo stekli vsi potrebni postopki za dokončno gradnjo odlagališča za nizko in srednje radioaktivne odpadke v Vrbini pri Krškem.

Investicijski program naj bi po besedah Bogoviča potrdili še do konca leta, pri čemer morajo upoštevati tudi nepravilnosti iz projekta, ki ga je vlada sprejela leta 2007 in na katere je opozorilo Računsko sodišče. To je poudarilo, da bi se moralo čim več stroškov gradnje odlagališča financirati iz sklada za razgradnjo nuklearke.

Bogovič pa se je v Krškem pogovarjal tudi o projektu obnove vodovodnih sistemov v Posavju, ki naj bi se financiral iz sredstev EU-ja, pri čemer naj bi bila ta sredstva po navedbah Bogoviča že zagotovljena. Glede projekta Hidroelektrarne Krško pa je Bogovič zatrdil, da vlada predvideva, da bo v prihodnjih dveh letih dokončala čistilne naprave, potrebno infrastrukturo in sistem za prečrpavanje zalednih voda.

Zasavci opozorili vlado na težave v svojem okolju
Energetika ključna za Posavje
Vlada obiskala Posavje in Zasavje