Po čiščenju in temeljitem pregledu so ugotovili, da ima bomba mehanske vžigalnike. Foto: MMC RTV SLO
Po čiščenju in temeljitem pregledu so ugotovili, da ima bomba mehanske vžigalnike. Foto: MMC RTV SLO
Iz Piranskega zaliva potegnili bombo
Iz Piranskega zaliva dvignili bombo

Ameriško letalsko bombo so lani odkrili pri odstranjevanju morskih min, a se je pri pripravah na uničenje zataknilo, saj so posumili, da je opremljena s kemičnim vžigalnikom, ki se lahko sproži ob najmanjšem premiku. Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je povedal, da so za pomoč zaprosili avstrijske kolege, ki imajo s tovrstnimi razstrelivnimi sredstvi veliko izkušenj.

Vžigalniki vendarle mehanski
Kemični in mehanski vžigalniki so si zelo podobni, bomba pa je bila tako poraščena z vegetacijo, da se je ni dalo takoj očistiti, je pojasnil vodja intervencije Andrej Šekli iz državne enote za neeksplodirana ubojna sredstva.

V ponedeljek so se slovenski in avstrijski strokovnjaki ponovno lotili identifikacije bombe. Po čiščenju in temeljitem pregledu so ugotovili, da ima bomba mehanske vžigalnike. Dvig z morskega dna tako ni bil več problematičen.

Zahtevna operacija je potekala gladko
V operaciji je sodelovalo devet potapljačev, šest pripadnikov državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, potapljač iz državne enote za tehnično potapljanje ter avstrijska potapljača. Opravili so pet potopov do bombe na globini 21 metrov. Najprej so se spet lotili čiščenja zadnjega in prednjega vžigalnika, po temeljitem pregledu so ugotovili, da gre za mehanski vžigalnik. Odvili so ga in odstranili z bombe ter jo tako pripravili na dvig.

Šekli je povedal, da je operacija potekala presenetljivo gladko, z avstrijskimi kolegi pa so zgledno sodelovali.

Sama intervencija, v kateri je sodelovalo 30 ljudi, je bila z vidika logistike, obveščanja javnosti, pa tudi zavarovanja območja izredno zahtevna, je dejal regijski poveljnik civilne zaščite Zvezdan Božič, ki je bil z izvedbo intervencije izredno zadovoljen.

Prvi poskus uničenja neuspešen
Bombo so prvič poskusili uničiti že junija 2014, a je takrat akcijo preprečilo slabo vreme. Pri odstranjevanju mulja ob pripravah na detonacijo so ugotovili, da je bomba še enkrat večja, kot so sprva mislili, postavili pa so tudi napačno diagnozo, da ima bomba kemični vžigalnik.

Iz Piranskega zaliva potegnili bombo
Iz Piranskega zaliva dvignili bombo