Borut Novak je nekdanji policist, ki je v politiko vstopil že prek LDS-a, zdaj pa je član Zveze za Dolenjsko. Foto: BoBo
Borut Novak je nekdanji policist, ki je v politiko vstopil že prek LDS-a, zdaj pa je član Zveze za Dolenjsko. Foto: BoBo
Alojzij Muhič
Novak je desna roka prvega moža občine Alojzija Muhiča. Foto: BoBo
komunala Novo mesto
Občinska podjetja so plodna tla za poplačevanje političnih uslug. Foto: BoBo


"Pogojem, ki se niso spreminjali, sem ustrezal. Imam program, ki ga knjižnica potrebuje, in stroke je v knjižnici dovolj. Je pa kriza menedžmenta, in tudi to je stroka," je za MMC povedal Novak in dodal, da tudi v bolnišnici menedžer ni zdravnik. "Tukaj je analogija popolnoma ista," je prepričan.
Zanj sicer imenovanje na mesto direktorja knjižnice "ni korak navzgor", a v tem vidi izziv. Na vprašanje, kako komentira svoje selitve po vodstvenih mestih znotraj občine, je odvrnil, da v vodstvenih sferah niso taki položaji, kjer bi človek ostal do konca, ampak ta vzpostavi okvir za uspešno delo in gre naprej. Dodal je še, da strokovni del knjižnice, ki je za Novaka izdal negativno mnenje, tudi prejšnje direktorice ni podpiral, a vseeno ne dvomi, da bodo uspešno sodelovali.
Občinski svet novomeške občine je namreč 12. julija potrdil Novaka na omenjeno mesto, potem ko ga je tri dni prej na to mesto imenoval svet knjižnice, kljub negativnemu mnenju strokovnega sveta knjižnice. Borut Novak je sicer dolgoletna desna roka župana Alojzija Muhiča. Je nekdanji komandir novomeške policijske postaje in eden vodilnih članov Zveze za Dolenjsko, iz katere prihaja tudi Muhič. Predtem je bil tudi v vodstvu novomeškega LDS-a in je bil že direktor Komunale Novo mesto, nato sodirektor občinskega podjetja Zarja, trenutno pa je do oktobra direktor občinske uprave Novo mesto.
Strokovnost ni dovolj, nujna je politična sprejemljivost
Po poročanju novomeškega Čuvarja se je na razpis prijavilo sedem kandidatov, med katerimi so imeli vsaj štirje vodstvene izkušnje in izkušnje s področja bibliotekarstva in založništva. Med kandidati sta bili tudi nekdanja dolgoletna direktorica knjižnice Andreja Pleničar, zdajšnja direktorica Claudija Jerina Mestnik, nekdanja zaposlenka v knjižnici Andreja Moškon, občinska uradnica Alenka Ilovar, direktor založbe Goga Mitja Ličen in dolgoletna delavka ter strokovnjakinja s področja knjižničarstva Breda Karun, ki je bila tudi favoritinja strokovnega sveta.
Za komentar, kako vidi ignoriranje mnenja strokovnega sveta, smo želeli povprašati tudi Darjo Golob Peperko, ki v svetu knjižnice predstavlja zaposlene, a nam je ni uspelo priklicati. Je pa pomenljiva izjava Milene Kramar Zupan (sicer občinske svetnice iz vrst SD-ja, članice knjižničnega sveta in direktorice Zdravstvenega doma Novo mesto) za Čuvarja, da strokovne reference niso dovolj, kandidat "mora biti družbenopolitično sprejemljiv“.
Dobiš na mizo in potrdiš
Za komentar, zakaj je glasovala proti Novaku, smo povprašali tudi vodjo veterinarske uprave in mestno svetnico Vido Čadonič Špelič (Lista krščanskih demokratov Dolenjske). Po njenem mnenju zdajšnja direktorica dobro vodi knjižnico, zaradi česar ni bilo potrebe po zamenjavi. "Moramo spoštovati knjige, saj gre za kulturno izročilo, in tudi tu izhajam iz stroke. Šlo je za popolnoma politično imenovanje," je prepričana.
Na naše vprašanje, ali se v prihodnosti ne more izkazati tudi Novak, glede na to, da zdajšnja direktorica ob imenovanju prav tako ni imela vseh ustreznih strokovnih kvalifikacij, pa je odgovorila, da osebno proti njemu nima nič in mu želi vse najboljše ter da se zdaj mora izkazati.

Zakaj je glasovala za Novaka, pa smo povprašali tudi svetnico iz vrst SLS-a Martino Vrhovnik. Gospo Vrhovnik je najprej zanimalo, ali naključno kličemo vse svetnike, nato pa je vseeno razložila, da so imeli na mizi le enega kandidata, vpogleda v programe drugih kandidatov pa da niso imeli. Dodala je tudi, da do petkove seje občinskega sveta za negativno mnenje strokovnega sveta sploh ni vedela. Na sami seji naj bi bilo to zgolj omenjeno, ne pa tudi izpostavljeno, zato mu je dala svoj glas.
Na vprašanje, kako vidi Novakovo sprehajanje po vodstvenih mestih znotraj občine, pa je odvrnila le, da se ima pravico prijaviti na razpis, imel je tudi ustrezno izobrazbo, izpit za knjižničarja pa lahko opravi še leto po nastopu funkcije. Na koncu se je poskušala izgovoriti, da občinski svet daje le(!) soglasje k imenovanju, a se je malce pozneje le morala strinjati, da brez soglasja občine nobeno imenovanje na funkcije v občinskih zavodih oz. podjetjih sploh ni mogoče.
Dolga brada deljenja občinskih funkcij
Občinski svet je sicer že v prvih mesecih letošnjega leta na predlog župana spremenil akt o ustanovitvi knjižnice, s katerim so spremenili sestavo sveta zavoda – s štirih članov so ga razširili na pet, kjer po novem štiri člane imenuje občina, eden pa je predstavnik zaposlenih.
S to odločitvijo so bili – še preden jim je potekel petletni mandat – odpoklicani vsi stari člani sveta zavoda in imenovani novi. Že takrat je opozicija v občinskem svetu opozarjala na to, da je bila ta sprememba najverjetneje narejena zato, da se omogoči novo politično imenovanje na čelo novomeške knjižnice.
Prah je knjižnica dvigovala že leta 2008 z imenovanjem Claudije Jerine Mestnik na mesto direktorice knjižnice, ker ta ni imela knjižničarskega izpita. Na občino so se takrat usuli očitki, da je priredila razpisne pogoje tako, da je direktorica izpit lahko opravljala še v letu po imenovanju. Ta sprememba gre zdaj na roko tudi Novaku.
S tem se je Claudija Jerina Mestnik zavihtela na mesto direktorice, ki ji je kot takratni članici SDS-a pripadlo po tajnem dogovoru med Zvezo za Dolenjsko, SD-jem in SDS-om. SDS je v sporazumu dobil tudi mesto direktorja komunale, ki ga je pozneje zasedel član SDS-a Bojan Kekec, ko je pred tremi leti s tega mesta Novaka odnesla afera, ki pa je ostala brez sodnega epiloga.
Vmes je Novak odšel službovat še v občinsko stanovanjsko podjetje Zarja, v njej ima tudi manjši lastniški delež, za katerega je Računsko sodišče letos ugotovilo, da je med letoma 2009 in 2010 izrazito slabo gospodarilo z občinskim premoženjem in pogosto celo v nasprotju s sklepi občinskega sveta (dokapitalizacija, ki so jo želeli izvesti mimo občine in ki bi močno oslabila lastniško vlogo občine v podjetju, župan občinskega sveta ni seznanjal s poslovnimi načrti in poročili o poslovanju Zarje, mediji pa so poročali tudi o milijonskem nakazilu hčerinski družbi Zarja Invest, za katero vodilni niti niso pojasnili, zakaj je bila ustanovljena ...). Novaka je pot iz Zarje nato vodila na sedanje delovno mesto, in sicer na čelo občinske uprave Novega mesta.