Ob 110-letnici sokolskega gibanja so v Brežicah pripravili telovadno akademijo. Foto: Goran Rovan
Ob 110-letnici sokolskega gibanja so v Brežicah pripravili telovadno akademijo. Foto: Goran Rovan
Predstavili so se od najmlajših do najstarejših. Foto: Goran Rovan
V Brežicah še negujejo tradicijo sokolstva. Foto: Goran Rovan

Telovadno društvo Sokol Brežice je ob 110-letnici sokolskega gibanja in ustanovitve društva pripravilo slavnostno prireditev, ki je potekala v brežiški športni dvorani. Seveda z namenom, da predstavijo svoje dolgoletno delovanje v gimnastiki in širjenju športne kulture. Udeležili so se je člani Sokolske zveze Slovenije, Gimnastične zveze Slovenije in celo nekdanja jugoslovanska gimnastična reprezentanca s šampioni. Na prireditvi so se z vajami predstavili vsi člani domačega društva, pridružili pa so se jim še telovadna in športna društva iz Ljubljane in Sevnice ter državna gimnastična reprezentanca.

Ob jubileju so izdali tudi bilten, v katerem so popisali bogato zgodovino društva in postavili razstavo slik, ki je skozi fotografije predstavila delovanje društva vse od ustanovitve do danes. Častno pokroviteljstvo nad slavnostno prireditvijo je prevzel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki pa se sam dogodka ni mogel udeležiti.

Prvo telovadno društvo Sokol je bilo ustanovljeno v Ljubljani leta 1868 kot matična organizacija za vsa pozneje ustanovljena sokolska društva, med katerimi je bilo tudi brežiško društvo, ustanovljeno leta 1904. Tudi to je bilo ustanovljeno s ciljem skrbeti za večjo fizično sposobnost članov, pri članstvu razvijati narodno zavest, s poudarkom na združitvi in enotnosti v boju proti nasilju, skrbeti za naravni, kulturni in moralni način življenja.

Brežiški Sokoli imajo bogato zgodovino
Po drugi svetovni vojni se je tudi v Brežicah telovadna dejavnost nadaljevala pod okriljem društva Partizan. Leta 1994 pa so ob 90. obletnici delovanja prvi v Sloveniji Telovadno društvo Partizan preimenovali v Telovadno društvo Sokol. Tudi po zaslugi Jožeta Senice, nekdanjega trenerja olimpionika Mira Cerarja. Senica je v Brežice prišel leta 1966 in dal brežiškim telovadcem neizbrisen pečat. Zato se danes brežiški Sokoli lahko pohvalijo z zelo bogato zgodovino, saj so bili vseskozi zelo aktivni in so se udeleževali številnih zletov in srečanj, ob tem pa vzgajali tudi tekmovalce v gimnastiki in bili leta 1972 celo državni prvaki II. razreda v takratni Jugoslaviji. Leto pred tem pa so organizirali prvo odprto državno prvenstvo v športni gimnastiki – Holyjev memorial, ki ga je Gimnastična zveza Slovenije uvrstila v svoj koledar in poteka še danes. V šolskem letu 1985/86 so na brežiški osnovni šoli omogočili učencem, da so obiskovali prvi gimnastični športni razred.

Na bogato zgodovino brežiških Sokolov so ponosni tudi na Sokolski zvezi Slovenije, ki so jo Brežičani pomagali ustanoviti. Dušan Gerlovič, generalni sekretar Sokolske zveze Slovenije, je ob tem poudaril: »Sokoli ne samo, da so bili za šport in so telovadili, bili so tudi pobudniki v smislu nacionalnega prebujanja. Bili so pozitivni ves čas zgodovine in del te pozitivnosti se mi zdi, je tudi danes treba prenesti v sedanji čas

V brežiškem Sokolu imajo zdaj tudi veliko rekreativcev, tudi starejših, in več kot sto mladih tekmovalcev, ki pridno trenirajo pod vodstvom 12 trenerjev. Njihovi telovadci imajo zdaj v novi športni dvorani odlične razmere za vadbo, saj imajo celo svojo gimnastično dvorano, kakršno jim mnogi zavidajo. Zato je med njimi vse več tistih, ki že dosegajo dobre rezultate. In upajo, da bo tako tudi v prihodnje, saj se znanje in izkušnje uspešno prenašajo iz roda v rod, nekdanji tekmovalci postajajo trenerji, sodniki ali funkcionarji, ki skrbijo za delovanje društva.

Za MMC Goran Rovan