Hotel Kanin in druge namestitvene zmogljivosti v Bovcu skoraj samevajo. Smučišče Kanin je še vedno zaprto. Foto: BoBo
Hotel Kanin in druge namestitvene zmogljivosti v Bovcu skoraj samevajo. Smučišče Kanin je še vedno zaprto. Foto: BoBo

Na Lokalni turistični organizaciji v Bovcu so se v preteklih dneh z vsemi bovškimi ponudniki pogovarjali o uvedbi članarine. Lokalna turistična organizacija Bovec članarino uvaja, ker bo od občine letos dobila okoli 300.000 evrov, kar je 150.000 manj kot v prejšnjih letih. Direktor Lokalne turistične organizacije (LTO) Janko Humar poudarja, da "glede na krizo, v kateri so, glede na rezultate, s katerimi ne morejo biti zadovoljni, morajo nujno povečati obseg vlaganja v turistično promocijo, če želijo biti uspešnejši na trgu. Misli, da so ponudniki to dovolj dobro razumeli."

Podobno prakso imajo v sosednji Avstriji. Članarino bi na Bovškem plačevalo okoli 250 ponudnikov, o njeni višini pa se še pogovarjajo: "Višina članarine bi bila seveda odvisna od velikosti in turistične realizacije vsakega ponudnika. Neko sorazmerje smo pač poskušali poiskati. Orientacijske številke bi se lahko gibale od 150 ali 200 evrov za male pa do 1000 ali 1200 evrov za tiste res največje."

V Bovcu je trenutno malo gostov: "Imamo, recimo, 15 odstotkov obiskovalcev, kot bi sicer bilo primerno za ta letni čas." Humar pravi, da so zimske počitnice v Bovcu kljub temu še vedno zanimive za tiste, ki jim bližina smučišča ni pomembna. Svojim gostom ponujajo ugodnejše vozovnice na smučiščih v Trbižu, na Nevejskem sedlu in v Kranjski Gori.

Lea Kemperle, Radio Koper