Dobrovnik pred dolgimi leti. Foto: BoBo/Jaka Vinšek
Dobrovnik pred dolgimi leti. Foto: BoBo/Jaka Vinšek

Volivci v Dobrovniku kot povsod glasujejo za župana, občinske svetnike in v krajevne skupnosti. A tudi za predstavnika ene od kar treh narodnih manjšin.

"Izmed enajst članov občinskega sveta imamo predstavnika madžarske narodne skupnosti, predstavnika slovenskega naroda in predstavnika romske skupnosti," je dejala tajnica občinske volilne komisije Ester Povše.

"Posebnost, ki jo ima Dobrovnik kot edina občina v Sloveniji skladno s svojim statutom, je, da se voli predstavnika slovenske narodne skupnosti. To pa zato, ker so po narodnosti Slovenci dejansko v občini Dobrovnik v manjšini," pa je pojasnil predsednik posebne občinske volilne komisije Jernej Kuzmič.

Ob tem se bodo madžarski volivci odločali še za svoje predstavnike v pomurski madžarski narodni samoupravi, kar v praksi pomeni, da bodo dobili volivci s tako imenovanega madžarskega imenika pet, preostali pa štiri glasovnice.

Občina Dobrovnik ima skupno nekaj več kot 1300 prebivalcev, od tega je več kot polovica pripadnikov madžarske narodnosti. In ker ji to omogoča 40. člen zakona o lokalni samoupravi, je občina v statutu določila, da se v 11-članski občinski svet izvoli po en predstavnik madžarske narodne skupnosti, Romov, ki se prav tako voli v tej občini, in tudi en predstavnik pripadnikov slovenskega naroda, kar je posebnost v slovenskem prostoru.

"Včasih je malce več operativnega dela. Ampak vsak ima dejansko svojega predstavnika in ljudje lahko na neposrednih volitvah izrazijo svojo voljo, da je vse korektno in vse zastopano," je izjavil Kuzmič.

Sicer pa je stari in novi župan praktično znan, ker je edini kandidat (Marjan Kardinar). Od njega – ne samo domači volivci – predvsem pričakujejo, da bo znova zaživel eden turističnih biserov. Bukovniško jezero, ki so ga lani zaradi ureditve nasipov morali izprazniti, je namreč zaraščeno. Zdaj tam nameščajo razgledno ploščad za opazovanje ptic. Velik zalogaj bo odstranitev mulja.

"Smo v fazi pridobivanja različnih dovoljenj, analiz mulja, iskanja lokacij, ne nazadnje pa tudi sredstev za izvedbo. Prepričani smo, da bo v prihodnjem letu jezero pripravljeno, da se lahko napolni," je pojasnil Daniel Bot z občine Dobrovnik.

Z dokončanjem projekta bodo izboljšali varnost pred poplavami in zagotovili vrnitev nekoč številnih turistov.

V občini Dobrovnik je slovensko prebivalstvo v manjšini