Arheologi lahko na podlagi odkritih ostankov na novomeškem Glavnem trgu sklepajo, da je bilo območje do zdaj slabo raziskanega mestnega jedra poseljeno že v prazgodovini. Foto: MMC RTV SLO
Arheologi lahko na podlagi odkritih ostankov na novomeškem Glavnem trgu sklepajo, da je bilo območje do zdaj slabo raziskanega mestnega jedra poseljeno že v prazgodovini. Foto: MMC RTV SLO
false
Brez izkopavanj, krampa in lopate do sklepov o stalni naselitvi ni mogoče priti, je poudaril arheolog Uroš Bavec. Foto: MMC RTV SLO

Ko bodo arheologi opravili svoje delo, bodo na vrsti gradbinci, saj so se na občini odločili za temeljito prenovo starega mestnega jedra. Novomeški Glavni trg bo tako dobil novo podobo. V novomeškem gradu Grm, kjer domujejo dolenjski varuhi kulturne dediščine, ob vhodu stojita ogromna obcestna kamna, s katerimi so v rimskih časih označevali razdaljo med mesti.

"Tukaj za nami so najdbe iz avtocestnih izkopavanj, kjer sta bila ta miljnika odkrita. Mesto na okljuku Krke ni mesto, ki je bilo na rimski komunikaciji, rimska komunikacija je šla mimo," je na novinarski konferenci o izsledkih marčevskih arheoloških izkopavanj pojasnil arheolog Uroš Bavec.

Arheologija pa je polna presenečenj. Ko so morali pred temeljito prenovo starega jedra, ki ga načrtuje občina, izkopati testne sonde, so naleteli na arheološke ostanke. Pod Glavnim trgom so tako našli ostanke rimske naselbine, kose lončevine in različne novce. "Glede na te intenzivne najdbe lahko pričakujemo neko naselitev tudi na tem polotoku, a brez izkopavanj, krampa in lopate do teh zaključkov ne bomo prišli," je pojasnil Bavec.

Naselitev že v prazgodovini
Na Glavnem trgu so odkrili tudi sledove mlajše železnodobne oziroma keltske poselitve in še poznejše ostanke. Arheolog Aleš Tiran iz podjetja Arhat je navedel, da lahko na podlagi odkritih ostankov in struktur v celotnem pasu predvidenega posega sklepajo, da je bilo območje do zdaj slabo raziskanega mestnega jedra poseljeno že v prazgodovini. Odkrili so tudi ostanke poznosrednjeveškega in poznejšega tlakovanega cestišča, medtem ko so na Pugljevi ulici odkrili ostanke tlakovanja in druge arhitekturne sledove, je še povedal Tiran.

Zato bodo od konca avgusta arheologi spet na delu, raziskave pa bodo predvidoma trajale nekaj mesecev. "Mi nimamo v Novem mestu s tovrstnimi prenovami prav nobenih izkušenj. Zadnja prenova je bila tam v letih 50, 53. Posegamo v živ organizem, kjer je treba predvideti en kup situacij, predvsem pa zagotoviti, da bodo te prenove, pa ne le arheologija, ampak tudi gradbena dela čim manj moteča za prebivalce," je pojasnil Tomaž Golob z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Novo mesto.

Arheološka izkopavanja bodo izvedli na zgornjem delu Glavnega trga, v delu Rozmanove in Pugljeve ulice. Med arheološkimi izkopavanji navedenega območja pa bodo omogočili nemoten dostop do vseh tamkajšnjih stavb in lokalov.

Arheologi raziskujejo novomeško mestno jedro
Arheologi raziskujejo novomeško mestno jedro