Razmere v ptujskem domu za upokojence so se vrnile v povsem normalne tirnice. Foto: MMC RTV SLO/Danijel Poslek
Razmere v ptujskem domu za upokojence so se vrnile v povsem normalne tirnice. Foto: MMC RTV SLO/Danijel Poslek

Razmere v ptujskem Domu za upokojence so se vrnile v povsem normalne tirnice. Svet zavoda išče novo vodstvo, dobiček iz preteklih let pa bi na Ptuju porabili za gradnjo varovanih stanovanj.

Ukrepanje ministrice za delo, družino in socialne zadeve Anje Kopač Mrak, ko je jeseni odstavila takratno direktorico ptujskega doma za upokojence Kristino Dokl, je v spodnjem Podravju močno odmevalo. Ob robu ponedeljkovega obiska na Ptuju je še enkrat pojasnila, zakaj je ukrepala šele po letih opozarjanj na nepravilnosti. "Odločila sem predvsem zaradi inšpekcij, ki so bile poslane v ptujski dom s strani ministrstva in posledično sem ocenila, da je bil denar privarčevan ne samo z racionalno politiko, ampak je del šel na račun uporabnikov in uporabnic," razloge za razrešitev Doklove, ki je bila na čelu doma 25 let, našteva ministrica.

Lastnica doma je država
Ta se je z vodstvom ptujskega doma pogovarjala tudi o porabi enajstmilijonskega dobička, ob tem pa ministrica ni izključila možnosti, da bi del denarja končal v državnem proračunu. "Lahko bi se to zgodilo. Tudi v preteklosti je bil dobiček večinoma porabljen za gradnjo novih enot in tako moremo razmisliti, kako z denarjem javnega zavoda, katerega lastnica je država, narediti največ za ljudi. In zagotavljam, da bomo razmislili predvsem v tej luči," pojasnjuje Kopač Mrakova, ki opozarja, da je poraba denarja odvisna tudi od rezultatov revizije poslovanja, ki poteka v domu za upokojence.

Dom: Porabimo ga v lokalni skupnosti
Na Ptuju pa so glede porabe teh sredstev jasni - dom in okolje potrebujeta varovana stanovanja. "Stališče doma je, da denar ostane v lokalni skupnosti in se porabi za oskrbovana stanovanja, za katera velja tako interes kot potreba," je poudarila vršilka dolžnosti direktorice Jožica Šemnički, ki pa se strinja, da naj del denarja počaka na konec revizije, ko bi lahko izplačali del upravičenih terjatev.

"Treba je pogledati, kakšna je potreba in kakšna so pričakovanja in če študije kažejo, da so varovana stanovanja potrebna, potem smo se o tem pripravljeni pogovarjati," pa o ideji varovanih stanovanj pravi resorna ministrica.

Še pred gradnjo stanovanj pa bo dom dobil vodstvo s polnimi pooblastili, svet zavoda naj bi kandidate za novega direktorja ali direktorico zaslišal v ponedeljek.

Danijel Poslek, Radio Slovenija