Čeprav je dom za starejše že skoraj končan, pa je usoda vseljivosti še nejasna. Foto: Radio Koper
Čeprav je dom za starejše že skoraj končan, pa je usoda vseljivosti še nejasna. Foto: Radio Koper

Gradi ga ptujski dom starejših občanov, ki je za naložbo namenil sedem milijonov evrov. Zapleta pa se, ker dom še ni dobil denarja za zdravstveno oskrbo, je poročala Tjaša Škamperle. Odločitev o tem mora sprejeti Zavod za zdravstveno zavarovanje. Na vselitev bodo morali počakati tudi bodoči najemniki bližnjih oskrbovanih stanovanj.

Gradnja doma starejših v Olmu poteka nemoteno, pravi direktorica Doma Ptuj, Kristina Dokl. Kmalu ga bodo začeli opremljati, oktobra pričakujejo uporabno dovoljenje. A prav lahko se zgodi, da bo prepotreben dom še nekaj časa čakal na vselitev. V prvi polovici leta je Zavod za zdravstveno zavarovanje sprejel sklep, da se financira zdravstveno varstvo samo v nekaterih domovih. Za tri domove zavod še ni sprejel odločitve. Brez finančne pomoči iz zdravstvene blagajne, pa selitev sploh ni mogoča, pravi Doklova.

Tudi cene oz. oskrbnine še niso znane, saj gre za nov dom, odločitev o tem pa mora sprejeti ministrstvo za delo družino in socialne zadeve. Za bivanje v novem domu je veliko povpraševanje, sprejeli bodo 150 starejših. Vse prosilce bodo povabili na razgovor, na katerem bodo dobili vse informacije in se bodo lažje odločili za sprejem.



Kdaj bo znana odločitev zavoda za zdravstveno zavarovanje, Doklova ne ve. Prav mogoče pa je, da se v Olmu letos še ne bodo vselili. Nekaj zamude si je pridelal tudi Stavbenik, ki poleg doma starejših gradi oskrbovana stanovanja. Po prvotnih načrtih bi morala biti vseljiva oktobra, a se bo selitev v 30 najemnih enot zavlekla. Tudi zanje vlada veliko zanimanje. Na razpis, ki so ga objavili spomladi se je prijavilo 90 prosilcev. Dokončni seznam naj bi objavili do konca septembra.

Tjaša Škamperle, Radio Koper